Amsterdamse PvdA verdeeld over Oudkerk

De Amsterdamse PvdA-fractie is verdeeld over de positie van de in opspraak geraakte PvdA-wethouder Rob Oudkerk. Vanavond bepaalt de fractie een standpunt. Burgemeester Cohen kondigde gisteren op tv aan dat hij een intern onderzoek wil bij de Amsterdamse politie naar de vraag hoe vertrouwelijke stukken over onderzoek naar afpersing van Oudkerk op straat konden terechtkomen. Oudkerk deed in 2000 aangifte, nadat hij een brief kreeg waarin werd gedreigd video-opnames vrij te geven van prostituee-bezoek.

Cohen bevestigde gisteren op de televisie dat hij de wethouder afgelopen najaar heeft aangesproken op bordeelbezoeken en zijn door de politie gesignaleerde aanwezigheid op de Amsterdamse tippelzone aan de Theemsweg. Deze tippelzone is vorige maand, mede op verzoek van de PvdA, gesloten.

Oudkerk kwam vorige week in opspraak nadat columniste Heleen van Royen in Het Parool citeerde uit een cafégesprek met de wethouder. Oudkerk had haar, zo schreef Van Royen, verteld geregeld prostituees te bezoeken, naar pornosites te surfen en af en toe cocaïne te snuiven. Dat laatste heeft hij vorige week in een brief ontkend.

De Amsterdamse politie heeft inmiddels boos gereageerd op de suggestie van burgemeester Cohen dat zij informatie uit het dossier-Oudkerk naar de pers heeft gelekt.

Oudkerk acht zichzelf nog steeds in staat zijn wethouderschap te prolongeren, zo liet zijn woordvoerster vanochtend weten. Hij zal vanavond aanwezig zijn bij de fractievergadering van de PvdA.

PRIVÉ-ZAKEN : pagina 3