Ajax begint vol zelfspot aan nieuwe jaar

Freek de Jonge mocht voor de verandering de speech op de nieuwjaarsreceptie van Ajax verzorgen. ,,Het is nog een hele prestatie om met zoveel linksbuitens koploper te worden.''

,,Ik bespeur binnen deze organisatie een gebrek aan professionaliteit dat tot uiting komt in een warrig aankoopbeleid waardoor wij bijna in staat zijn een elftal op stellen dat louter uit linksbuitens bestaat. Ik constateer een falende medische staf waardoor er zoveel blessures zijn dat al die linksbuitens ook moeten spelen. Ik bespeur desastreuze resultaten aan het einde van het vorig jaar. Moet de traditionele wedstrijd tussen `Lucky Ajax' en de technische staf nog het enige hoogtepunt van deze club worden? Zo begon de speech die ik van Van Eijden aan jullie moest voorlezen. Ik heb er veel uit moeten schrappen.''

Ajax begon het nieuwe kalenderjaar gisteren vol zelfspot. Niet de nieuwe voorzitter John Jaakke of algemeen directeur Arie van Eijden, maar cabaretier Freek de Jonge sprak op de nieuwjaarsreceptie de bezoekers toe. Hij had zogenaamd wat scherpe kantjes uit de voordracht van Van Eijden weggestreept, maar er bleven genoeg pikante opmerkingen over. Met de linksbuitens bedoelde hij Sikora, Mitea, Soetaers, Boukhari (verhuurd aan NAC) en Wamberto (verkocht aan het Belgische Bergen). De eerste drie zijn aankopen van Koeman.

De Jonge: ,,Het magazijn van Ajax wordt geblokkeerd door mokken en sleutelhangers van Sikora en Soetaers. Het is nog een hele prestatie geweest om met zoveel linksbuitens koploper te worden.'' De veel geroemde jeugdopleiding kreeg ook een kat. ,,Hoewel we door het gat in de ozonlaag allemaal gemiddeld vijftien centimeter zijn gegroeid komen daar alleen maar spelertjes vandaan die tenauwernood boven de wandelstok van archivaris Wim Schoevaart uitsteken.''

Van Eijden had De Jonge ook gevraagd wethouder Rob Oudkerk te verzoeken niet meer te zeuren om gratis tribunekaarten voor zijn vriendinnen. En zo ging De Jonge maar door, tot grote hilariteit van de aanwezigen. Hij had de speech van Van Eijden gratis en uit clubliefde voorgelezen. Daaraan zouden de spelers een voorbeeld moeten nemen. ,,Het moet weer een eer zijn voor Ajax te spelen.''

De Jonge vroeg zich af of het elftal geen betere afspraken kon maken, zodat verdediger Heitinga niet steeds naar voren hoeft te rennen bij een corner en spits Ibrahimovic niet terug hoeft bij een hoekschop van de tegenstander. De Jonge sloot af met een Belgenmop, waarin Van Damme en Sonck de hoofdrol vertolkten, en vervolgens zette hij het clublied in.

Voorzitter Jaakke vond het tijd worden voor een frisse wind. Hij was vorig jaar niet erg opgewonden geraakt van de speech van zijn voorganger Van Praag. Dat haantjesgedrag van al die clubvoorzitters op de nieuwjaarsrecepties vindt hij maar niks. Of was het nog te vroeg voor een eigen speech? Dus kreeg De Jonge de microfoon. ,,Dit kan alleen bij Ajax'', zei een bezoeker lachend. De Jonge had nog een goede raad voor de club. ,,Je kunt je doel pas kiezen als je je perspectief hebt bepaald.''

Ajax heeft in de winterstop drie jeugdspelers overgeheveld naar de selectie: Daniël de Ridder (19), Tom De Mul (17) en Thomas Vermaelen (18). De laatste twee komen uit België. De Ridder en De Mul moeten de leemte op de rechtsbuitenpositie opvullen. Vermaelen lijkt het verst in zijn ontwikkeling. Ajax ziet af van de aankoop van de Nigeriaan Kalu Uche van Wisla Krakow.

Zoals De Jonge al memoreerde is Ajax met een uitpuilende ziekenboeg teruggekeerd van het trainingskamp in Portugal. Ibrahimovic (lies, teen), Litmanen (hamstringblessure), Lobont (rug), Obodai (enkel), Pienaar (onderbeen), Sneijder (enkel), Van der Vaart (knie) zullen mogelijk de competitiehervatting tegen Roda JC woensdag missen. Trabelsi en Maxwell hebben interlandverplichtingen.