Ahold: Actie VEB kost ons 75 miljoen euro

De procedures die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) tegen Ahold wil voeren, kosten het supermarktbedrijf 75 à 100 miljoen euro, schat financieel topman H. Ryöppönen.

Dat heeft een woordvoerder van Ahold vanochtend gezegd. De VEB heeft een procedure aangespannen bij de ondernemingskamer over de jaarrekeningen van 1998 tot 2002. Bovendien heeft de vereniging aangekondigd dat het een enquête wil naar mogelijk wanbeleid bij Ahold. ,,Dat kost veel tijd en geld'', aldus de woordvoerder.

,,Aandeelhouders moeten zich afvragen of ze zich daarbij niet in de vingers snijden. Die 75 à 100 miljoen gaat van hun eigen geld af.'' Hij vraagt de VEB het doorzetten van de procedures voor te leggen op de aandeelhoudersvergadering van Ahold op 3 maart.

Vorig jaar heeft Ahold op 750 punten boekhoudkundige wijzigingen doorgevoerd. In een brief aan VEB-directeur P.P. de Vries schreef bestuursvoorzitter A. Moberg vorige week: ,,Wij kunnen dan ook niet inzien dat er in dit opzicht nog iets te onderzoeken valt''. Moberg vroeg De Vries de procedures in te trekken.

De VEB meent dat er door de top onvoldoende conclusies zijn getrokken uit de fraude. Bovendien wil de vereniging weten welke externe partijen schuld hebben.