Zwakzinnig Afrika

Psychologiestudenten aan de Universiteit Utrecht leren dat de helft van de Afrikanen zwakzinnig is. Dat melden althans affiches op de prikborden in het psychologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

De affiches verwijzen naar www.testresearch.nl, de website van de Groningse IQ-deskundige en testpsycholoog dr. Peter Tellegen. Daar staat het verslag van de lange strijd van de Utrechtse psychologiestudente Inge Versteegt. Zij diende in 2002 een klacht in tegen de ``kritiekloze manier'' waarop psychologiedocent dr. Akko Kalma de theorieën van de Canadese psycholoog prof.dr. Philippe Rushton doceerde. Rushton leert dat het gemiddelde IQ van blanken 100 is, van Aziaten 106 en Afrikanen 70.

De facultaire klachtencommissie wees de klacht af. Het is de academische vrijheid waar Kalma gebruik van maakte. Kalma is met pensioen en op reis.

Versteegt wendde zich vervolgens tot de decaan van de faculteit Sociale Wetenschappen prof.dr. Willem Koops, tot het Bureau Racisme Bestrijding, tot IQ-specialist Peter Tellegen, tot de Onderwijsinspectie en tot de Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht.

Koops schreef in oktober een reactie die begon met: ``Met grote tegenzin heb ik kennis genomen van een kopie van een brief van mevr Versteegt...'' En eindigde met: ``Ik sta paraat, met archieven en al en zal proberen te voorkomen dat mevr Versteegt de Utrechtse Universiteit, in het bijzonder het psychologieonderwijs binnen mijn faculteit, ongeremd bekladt, alsmede een docent, onderwijsdirecteur en decaan, daartoe in de gelegenheid gesteld door de kennelijk gretige media.''

Tussendoor beschrijft Koops hoe hij Versteegt voorstelde een extern deskundige een definitief oordeel te laten vellen. Hoe de studente daarmee vooraf akkoord ging, maar het oordeel verwierp toen het bekend werd. De deskundige was de Groningse éminence grise in de psychologie prof.dr. W.K.B. Hofstee. Die vond dat Kalma zich ``nergens door hoefde te laten weerhouden''.

Peter Tellegen is het daar niet mee eens en steunt Versteegt: ``Met de stelling van Rushton dat het gemiddelde IQ van de Afrikanen 70 is, wordt dus in feite beweert dat zo'n 50% van de zwarte bevolking van Afrika zwakzinnig is. Als Rushton gelijk zou hebben (...) is dit een enorm probleem dat alle aandacht verdient.''