Zoekterm `raar kapsel' levert `Balkenende' op

Internetdagboekaniers hebben een `Googlebom' geplaatst: ze misleiden de zoekrobotjes van internetzoekmachine Google, merkt Ellen de Bruin.

Nederlandse webloggers hebben het eind vorig jaar voor elkaar gekregen: wie op internetzoekmachine Google de trefwoorden `raar kapsel' intikt, krijgt als eerste treffer de cv van Jan Peter Balkenende op www.regering.nl. Google-bombing heet zo'n actie, en deze was een initiatief van weblogger walnoot.com.

Voor de digibeten onder ons: de webloggers (mensen die een soort internetdagboekje bijhouden waarin ze vaak ook naar andere websites verwijzen) hebben Google niet gesaboteerd. Ze hebben op hun eigen websites vaak de tekst `raar kapsel' gezet en die zo gelinkt dat je op de cv van JP uitkwam als je erop klikte. Nu is het zo dat een soort digitale zoekrobotjes van Google routinematig het internet `afgrazen' om te onderzoeken hoe websites onderling gelinkt zijn; door zulk indexeren blijft de zoekmachine up to date. En die argeloze robotjes gingen dus denken dat die ene pagina van JP wel een heel goede treffer was voor een internetter op zoek naar `raar kapsel'.

Als het om een verder weinig gezochte woordcombinatie gaat, hoeven maar weinig mensen mee te doen om een Google-bomb te laten slagen. In Amerika hebben 32 webloggers het begin december voor elkaar gekregen om de zoektermen `miserable failure' naar de biografie van Bush te laten verwijzen (zij inspireerden walnoot tot de actie). En er wordt meer gegooglebombardeerd op het web. Tamelijk briljant is bijvoorbeeld de pagina die bovenaan het Google-lijstje verschijnt als je zoekt naar `weapons of mass destruction': een prachtig vormgegeven fake-foutmelding met onder meer de tekst `These Weapons of Mass Destruction cannot be displayed ... Click the Panic menu and then click About US foreign policy to determine what regime they will install'.

Het wachten is natuurlijk op handigerds die Google gaan misbruiken... zoals een makelaar die mensen naar zijn site leidt als ze `vrijstaand villaatje met veranda' intikken. Googlebommen zijn beperkt houdbaar en collectief te saboteren. Wie nu, een paar weken na de walnootactie, `raar kapsel' intikt, krijgt weliswaar nog steeds JP's cv als eerste treffer, maar daarna volgen alle nieuwssites die over de Googlebom berichtten. Misschien raakt JP zijn eerste rare-kapselplaats nu dus wel snel weer kwijt.