Zó blijft u uit de bijstand

Ik ben 46 jaar en loop het grote risico om in de gewone bijstand te komen, dus niet in de IOAW zonder vermogenstoets. Mijn ouders van boven de 75 jaar bezitten een eigen woning zonder hypotheek en 250.000 euro aan spaargeld. Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik na hun overlijden, zelfs al ben ik weer aan het werk, de bijstandsuitkeringen alsnog moet terugbetalen van mijn erfenis? Ik heb altijd belasting betaald, zoals iedereen, en kan er niets aan doen als ik in de bijstand kom.

(B. v.d. G.)

Het beste lijkt mij dat uw ouders nu al ruim aan u gaan schenken. Daar betaalt u dan schenkingsbelasting over, maar die is tussen ouders en kinderen bescheiden. Stel dat u per jaar van hen 15.000 euro ontvangt, inclusief de vrijstelling van 4.243 euro, dan is het schenkingsrecht maar 537,85 euro, of 3,6 procent. U bouwt dan vrij van inkomstenbelasting een vermogen op, waardoor u niet in de bijstand hoeft. Mooi toch?