Wie draagt nog witte sportsokken?

De witte sportsokken op het ministerie van Financiën werden deze week wereldnieuws. Lukas Keijser wist niet dat ze nog bestonden en ging op onderzoek uit.

Afgelopen dinsdag meldde het internationale persbureau Reuters dat ons ministerie van Financiën witte sportsokken taboe heeft verklaard, omdat ze niet netjes zouden staan. Ook zouden werknemers grijze en blauwe pakken moeten dragen om betrouwbaarheid en professionaliteit uit te stralen. Het bericht zorgde voor enige opschudding in de landelijke pers.

Volgens Ingrid Meier, persvoorlichter van het ministerie, kwam het bericht in de wereld door een artikel in het personeelsblad `Wij van Financiën' over kleding op de werkvloer. Ene meneer Mante, die werkt voor het Bureau Kabinet en Protocol, heeft de uitspraken daarin gedaan. ,,Maar het was geen serieus stuk'', zegt ze. ,,Bovendien sprak hij op persoonlijke titel. Het is totaal uit z'n verband getrokken. We moeten er hier representatief uitzien, maar er gelden geen kledingvoorschriften.''

Witte sokken. Was Michael Jackson in de jaren tachtig niet de allerlaatste met zijn met diamanten bestikte exemplaren? Bestaan er echt nog mannen die ze dragen buiten de sportschool? Ingrid Meier zegt ze niet te kennen: ,,Er heerst hier een streepjespakkencultuur, geen shabby wittesokkencultuur.'' Op straat is het anders. We treffen algauw bij het WTC in Amsterdam een jongen in pak en met lichte sokken. Gebroken wit, maar evengoed. Hij wil niet op de foto. Hij zegt haast te hebben. Wim (25) die bij Euronext werkt vlakbij de Dam, kiest voor zwarte. Dat vindt hij netter staan. Maar het zijn wel sportsokken. Hij heeft geen idee of collega's wit dragen, daar let hij niet op. Het zou hem verder niet uitmaken.

Dat geldt niet voor Frederik (59) wiens outfit perfect verzorgd is. ,,Voor mij never wit. Het is een kwestie van esthetiek. Ze worden bovendien gauw vuil, schoenen geven vaak af. Dat vind ik onsmakelijk.'' Horeca-exploitant Klaas (50) voegt toe: ,,Als je wit of sportsokken aan hebt, begrijp je niet hoe het hoort.'' Hij komt nog wel eens barkeepers tegen met witte sokken. Als ze in hun proeftijd zijn, geeft hij ze geen contract: ,,Dan weet ik al dat het niks kan worden.'' Ook bij pakkenspecialist Oger in de P.C. Hooftstraat komt nog wel eens iemand binnen met wit in de schoen, vertelt verkoper Menno (37). Het personeel probeert hen met tact duidelijk te maken dat het volgens de etiquetteregels niet kan. Menno: ,,Het is iets van de sportwereld. Met die kleur word je in het bedrijfsleven niet serieus genomen.'' Hij vertelt overigens dat onder een pak eigenlijk kousen horen, tot aan de knie. ,,Want dan zie je die gekke bleke benen niet.'' En de binnenkant van zijn schoen mag ook al niet op de foto, ,,dat is de lelijke kant.''