Verrukkelijke piraten

Pirates of the Caribbean

Film:****

Extra's:****

Behalve het schrijven van boeken met lange titels, het uitgeven van literaire tijdschriften en het stimuleren van jonge mensen bij allerhande schrijfactiviteiten, opende wonderkind Dave Eggers eind vorig jaar ook een piratenwinkel in San Francisco. En met een beetje geluk kun je, als je daar op een woensdagmiddag binnenstapt om een onsje spek of een nieuw glazen oog te kopen, door de auteur van een nieuw kapsel worden voorzien. Dave Eggers knipt haar voor het goede doel. Want de Pirate Supply Store aan 826 Valencia in San Francisco, is gevestigd in het winkelpand voor de gelijknamige instelling die zich inzet om scholieren te leren schrijven, beter te leren schrijven en met plezier te leren schrijven.

Maar waarom nou piraten? In Amerika is er opeens iets met piraten aan de hand. En dat heeft maar ten dele te maken met het succes afgelopen zomer van Pirates of the Caribbean, de grote spektakelfilm met Johnny Depp en Orlando Bloom, of recentelijker Master and Commander. Het komt misschien omdat bootladingen kinderen al sinds 1968 in Disneyland de trekpleister bezoeken waarop deze onverwachte opleving van een klassiek filmgenre is gebaseerd. Pirates of the Caribbean is waarschijnlijk de eerste film op deze schaal die zo direct uit een pretparkattractie is voortgekomen, in plaats van andersom. Al doet het dvd-rom gedeelte op de overdadige dvd van de film vermoeden dat er ook wel snel een PlayStation-spel zal volgen.

De opleving van de piratenliefde zal wel iets met nostalgie te maken hebben. Peter Pan komt er immers ook binnenkort aan in een live action-versie. Pirates of the Caribbean is een verrukkelijke film. Er wordt gemuit, in de mast geklommen, rum gedronken, zwaard gevochten, van de loopplank gekukeld, schatten gevonden, vervloekingen opgeheven. De held Orlando Bloom (de elf Legolas uit Lord of the Rings in een wat aardsere rol) krijgt het meisje Keira Knightly, en de echte helden blijven de hevig schmierende Geoffrey Rush en Johhny Depp. Bij hun zat de rum al in hun teksten gemixt.

Vertederend op de schijf met extras van deze dubbel-dvd is een promo-docu uit 1968 die de toen nog nieuwe Disney-bezienswaardigheid Pirates of the Caribbean aan de man moest brengen. Ome Walt leidt een heuse Disneyland ambassadrice in amazoneoutfit in de werkplaatsen rond en daarna volgen we het scheepstochtje door de Blue Bayou Lagoon wat sindsdien miljoenen mensen gemaakt hebben. Tientallen audio-animatronics, bewegende en sprekende poppen, spelen taferelen uit het piratenleven na. Scènes die later in de film weer terugkwamen, zoals de zeerovers in het schavot die het hondje met de sleutelbos met een afgekloven kippenbotje naar zich toe proberen te lokken.

    • Dana Linssen