Topmanagers lezen kleuters voor...wow!

En toen waren er al tien. Tien arrestanten in het schandaal rond Parmalat, de firma list & bedrog uit Parma, die met ingewikkelde constructies een ruim twee keer zo grote schuld heeft dan in de boeken staat en opmerkelijk veel kasgeld zei te hebben, dat helemaal niet bestaat. Het ontrafelen gaat almaar door. In de financiële wereld – want welke bank deed met Parmalat geen zaken? – moet menigeen 's nachts dromen van de papierversnipperaar.

De financiële topman van Enron die de ingewikkelde constructies had verzonnen waarmee verliezen buiten de boeken werden gehouden, heeft schuld bekend. Hem wacht een celstraf van maximaal tien jaar en een boete van 23 miljoen dollar.

Met intelligentie en jeugdige uitbundigheid wist hij nieuwe wegen in te slaan, zo prees de op een na hoogste man bij Enron hem destijds, die zelf zijn onschuld nog belijdt. De echtgenote van de boeteling wacht eveneens celstraf, maximaal 16 maanden. Als hij nu eerst gaat, zij later, kan altijd een van hen straks voor de kinderen zorgen, zei diens advocaat.

Tien Nederlandse topmanagers gaan peuters voorlezen. ABN Amro, KPN, Akzo Nobel, KLM, straks krijgt uw peuter of uw kleuter uit de mond van hun hoogste bestuurders kinderfictie opgedist. Dus de kans dat de kleintjes zullen vragen of het waar gebeurd is, zal dit keer niet gering zijn.

Morgan Stanley kreeg van een Parijse rechter 30 miljoen dollar boete opgelegd. De zakenbank had met zijn oordeel over LVMH, concurrent van Gucci die overnameprooi van LVMH was, waarheid en fictie te veel vermengd, waardoor Gucci de overname met succes kon afhouden.

Deloitte & Touche, accountant van Ahold, accountant van Parmalat, eist van de Bank of England 1,45 miljard euro schadevergoeding. Als curator van 6.500 benadeelde klanten van BCCI, in 1991 aan fraude bankroet gegaan, meent Deloitte dat de Britse centrale bank waarschuwingen over malversaties doelbewust heeft genegeerd en de bankvergunning van BCCI had moeten intrekken.

Alice in Wonderland. Zou Who stole the tarts geen alleraardigst voorleesverhaal voor kinderen wezen?

Adecco, het grootste uitzendconcern ter wereld, verloor bijna de helft van zijn beurswaarde toen het `zwakheden bij de interne controle' had bekendgemaakt. Wegens boekhoudkundige onregelmatigheden bij een Amerikaanse dochter kan het Zwitserse bedrijf zijn cijfers niet tijdig publiceren. Overdreven reactie van de beleggers? Met de schimmigheid waarmee Adecco beleggers inlicht, verdient het misschien geen beter lot.

Robeco vindt dat het topmanagement van Shell het vertrouwen van de financiële wereld heeft verloren. Het bestuur van Koninklijke/Shell Groep heeft zijn vertrouwen in topman Sir Philip Watts uitgesproken. Die liet verstek gaan toen beleggers wilden weten waarom Shell zijn energievoorraden met een vijfde te rooskleurig had becijferd. And ever as the story drained, the wells of fancy dry.

Ahold eist alsnog de bonussen terug van de bestuurders die – sommigen bij Ahold nog in functie – hebben geprofiteerd van de te rooskleurige cijfers: 1 miljard euro nettowinst (en 40 miljard euro omzet) te veel.

Nivra wil dat zijn accountants voortaan weer letten op de nettowinst. Ondernemingen zouden moeten ophouden met ebitda en soortgelijke winstverhullingen. Maar had dat bij Ahold wat uitgemaakt? Deloitte keurde de zeggenschap die Ahold over een joint venture veinsde tien jaar goed, terwijl al die tijd de partner de zeggenschap opeiste met de goedkeuring van diens acccountant. Met als gevolg een curieuze dubbeltelling. `Curiouser and curiouser!' Cried Alice.

Paul O'Neill heeft in een pissig boek zijn hart gelucht. De Amerikaanse minister van Financiën, door Bush op straat gezet, had reden om te klagen. De president luisterde wel naar hem, maar zei nooit iets terug, vroeg alleen waar die verdomde cheeseburger toch bleef. De president had de minister de bijnaam `Big 0' gegeven. And now the tale is done.

    • Paul Friese