The Undertones. Get What You Need (sancd210)

Door ruzie en problemen leek het er nooit meer van te zullen komen, maar zowaar: ook de Ierse groep The Undertones maakte een comeback-plaat. Op deze cd, Get What You Need, doet de oorspronkelijke zanger Feargal Sharkey niet mee. Maar The Undertones was altijd al meer de band van gitaristen Damian en John O'Neill. Zij maakten de liedjes, en hadden de punk-attitude. Op de nieuwe cd, 28 jaar na de oprichting en 20 jaar na de opheffing, zingt Paul McLoone. Hij heeft een rauwe stem: meer Joey Ramone dan de cirkelzaag van Sharkey.

The Undertones is daarmee een andere band dan vroeger. Maar de geramde, snelle en vooral opgewekte stijl van toen leeft voort in de liedjes van John O'Neill. Punk is het nooit geweest, eerder flitsende rock 'n' roll. Luister naar de venijnige drumroffeltjes en vurige gitaarloopjes op de nieuwe cd en ervaar: The Undertones zorgen nog altijd voor `Teenage kicks'. Op 19 februari treedt de groep op in de Melkweg, Amsterdam.

    • Hester Carvalho