Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Kruispunt. Reportage over de veiligheid in het openbaar vervoer met conducteurs, trambestuurders en chauffeurs van het Amsterdamse Bijstandsteam op de tram, stadsbussen in Tilburg en het treintraject tussen Vlissingen en Amsterdam. Zij vertellen over hun ervaringen met gewelddadige passagiers. Ned.1, 22.05-22.43u.

Netwerk. Aandacht voor de gekte rond het proces van Michael Jackson. Het vijfhonderd inwoners tellende plaatsje Santa Maria waar vrijdag het proces is begonnen is overspoeld door aanhangers die hem tot het uiterste steunen. Ned.1, 20.15-20.52u.

Commissie-Blok. Rechtstreeks de aanbieding van het integratierapport van de commissie-Blok aan Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas. De commissie rapporteert over de integratie van minderheden in de Nederland in de afgelopen 30 jaar. Aansluitend geeft de voorzitter van de commissie, Stef Blok, een toelichting. Maandag, Ned.2, 11.00-12.20u.

DOCUMENTAIRE

Vogels in hun landschap. Zie televisie-vooraf. Ned.1, 17.25-17.50u.

Tegenlicht: Tussen angst en overmoed. Reportage over de voorbereiding van Nederlandse militairen op uitzending naar Irak. Met het schietincident in Irak nog vers in het geheugen een zoektocht naar het militaire denken over moed, lafheid, loyaliteit en groepsbinding. Ned.3, 20.55-21.50u.

Heeft u in uw dromen ook nooit zin om te slapen. Zie tv-vooraf. Ned.3, 22.42-23.25u.

KUNST

Vrije Geluiden: Galina Oestvolskaja. Live uit het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht waar pianist Reinbert de Leeuw en violiste Vera Beths de Vioolsonate van de 84-jarige Russische componiste Galina Oestvolskaja spelen. Ook een gefilmd gesprek met deze mensenschuwe componiste in haar woning in St. Petersburg. Zie ook radio- en tv-vooraf over De Slapeloze Nacht. Ned.3, 11.00-12.00u.

Close-up: Jules Verne. Herhaling uit december 2002 van het portret van Jules Verne. De man achter 20.000 mijlen onder zee en Reis om de wereld in 80 dagen. Verne was bezeten van wetenschappelijke vooruitgang en bizarre uitvindingen. Ned.1, 18.20-19.20u.

R.A.M. Rechtstreeks uit Vredenburg in Utrecht een gesprek met de Afrikaanse schrijfster Antjie Krog. Zij doet in haar boeken verslag van de veranderingen in Zuid-Afrika na Mandela. Tevens een gesprek met John Malkovich die onlangs als regisseur debuteerde met de film The dancer upstairs. Ook een gespek over slaap en slapeloosheid met de Vlaamse auteur Annelies Verbeke. Ned.3, 19.33-20.55u.

FILM

Not without My Daughter (Brian Gilbert, 1991, VS). Authentieke ervaring van Amerikaanse Betty Mahmoody lag ten grondslag aan ongenuanceerd melodrama. In 1984 op vakantie in Teheran ontpopt Sally Fields Iraanse echtgenoot zich als extreme fundamentalist. Net5, 20.30-22.35u.

Twins (Ivan Reitman, 1988, VS). Formule-komedie brengt Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito samen als genetisch gemanipuleerde tweelingbroers. Veronica, 20.30-22.25u., met reclame.

Broken Arrow (John Woo, 1996, VS). John Travolta is de antiheld en publiekstrekker van aaneenschakeling van actiescènes van voormalige Hongkong-regisseur Woo. Verbitterde majoor wil met gestolen kernbom het Amerikaanse leger te slim af zijn. Christian Slater probeert er een stokje voor te steken. Scenarist Graham Yost gaf eerder Speed vele onwaarschijnlijkheden. BBC1, 23.15-1.00u.

2001: a Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968, Engeland). Wijsgerige fantasie over de oorsprong van ruimte en tijd overschrijdt grenzen van de normale sciencefiction. Humbug voor sommigen, een visionair essay voor anderen, maar de visuele zeggingskracht van Kubricks epos liet niemand onberoerd. Yorin, 23.25-1.45u., met reclame.

Women in Love (Ken Russell, 1970, Eng.). Schitterende adaptatie van roman van D.H. Lawrence maakte regisseur Russell wereldberoemd en zou zijn beste film blijven. Glenda Jackson, Jennie Linden, Alan Bates en Oliver Reed kampen tijdens Zwitserse vakantie met de liefde. In beroemde scène worstelen de heren naakt voor de open haard. BBC2, 0.30-2.35u.

RADIO

OVT. Over de geschiedenis en opmars van de klok met psycholoog Douwe Draaisma, socioloog Johan Goudsblom en uurwerkhersteller Cor Koorengevel. Verder historicus Gerrit Voerman over de geschiedenis van de afdracht van het salaris van Kamerleden. Dit naar aanleiding van het conflict tussen Ali Lazrak en de SP en classicus Philip van der Eijk over de opvattingen van Aristoteles over geheugen, slaap en droom. En het slot van het tweeluik over Vlaamse politicus August Borms (1878-1946). Radio 1, 10.04-12.00u.

Radio 1-Journaal. De Tweede-Kamerleden Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Gerda Verburg (CDA) en Bibi de Vries (VVD) discussiëren over het rapport over het integratiebeleid van de commissie-Blok dat maandag wordt gepresenteerd. Voorts twee jongeren en een vmbo-leraar over `scholen en veiligheid' en schaatsster Christine Aaftink over het WK-sprint in het Japanse Nagano. Radio 1, 12.04-14.00u.

Opium. Zanger Thé Lau vertelt over zijn romandebuut Hemelrijk. Tevens Hendrik Driessen, directeur van de Tilburgse stichting voor hedendaagse kunst De Pont over de installaties van de Engelse kunstenaar Tacita Dean en acteur Joep Onderdelinden over zijn voorstelling Joep. Radio 1, 19.04-20.00u.

Voor 1 nacht. CNV-voorzitter Doekle Terpstra praat over zijn liefde voor Cuba, de kunst van het onderhandelen, zijn aanvaring met Jan Peter Balkenende en de aantrekkingskracht van GroenLinks. Radio 1, 0.04-1.00u.