Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Knevel op zaterdag. Aandacht voor het incident op het Terra College waarbij een leerling een docent doodschoot. Verder een reportage over een joodse kampcommandant die verantwoordelijk is voor de moord op ongeveer 1.600 Duitsers. Ned.1, 20.30-21.05u.

Nova. Reportage over de Amerikaanse voorverkiezingen in de staat Iowa en een portret van Howard Dean, koploper van de presidentskandidaten voor de democratische partij. Ned.3, 22.20-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Spanje nu: Nooit meer regen. In negende deel van twaalfdelige serie over Spanje strijdt boer Jose Luis Heras tegen de oprukkende woestijn. Zijn bedrijf balanceert op de rand van faillissement. Ned.1, 16.05-16.33u.

A History of Britain: Dynasty (1087-1216). Een bazige vader, een mooie, sluwe moeder en moordlustige vechtende zoons. Het verhaal van koning Henry en zijn zonen koning Richard Leeuwenhart en koning John: opstanden, kruistochten en verraad, maar ook het begin van ons rechtssysteem en de ambtenarij. BBC World, 16.10-17.30u.

PRAATPROGRAMMA

Nachtwacht. Debat over de vraag of homo's en lesbiennes kinderen moeten kunnen opvoeden. Canvas, 22.30-23.15u.

CABARET

Bert Visscher: Geluk zit in hele grote dingen. De cabaretier kruipt in de huid van twee broers die al jaren ruzie hebben: een vuurtorenwachter en een bordeelhouder. Herh. september 2002. Ned.1, 20.05-22.00u.

AMUSEMENT

The inspector Lynley mysteries: Well-schooled in murder. Eerste aflevering in reeks van acht naar de boeken van Elizabeth George. De aristocratische hoofdinspecteur Thomas Lynley, de achtste graaf van Asherton, lost samen met zijn `working class' collega rechercheur Barbara Havens moorden op. Canvas, 21.00-22.30u.

FILM

A Day at the Races (Sam Wood, 1937, VS). Relatief mindere komedie van The Marx Brothers voltrekt zich deels in sanatorium. Met Groucho, Chico, Harpo en een hypochondrische Margaret Dumont. Ook met Maureen O'Sullivan. VRT, 14.15-16.00u., zwart-wit.

Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar ironische en fantasierijke vervolgfilm waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdniveaus. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. SBS6, 21.00-23.00u., onderbroken door reclame.

Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met imposante `special effects'. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten en bijrollen van Robert De Niro en Donald Sutherland. Net5, 21.00-23.30u., onderbroken door reclame.

The Substance of Fire (Daniel Sullivan, 1996, VS). Verdienstelijke verfilming van off-Broadway-stuk over holocaust-overlever (Ron Rifkin) die volkomen wordt geobsedeerd door de behoefte om medische nazi-experimenten te documenteren. Ned.3, 22.55-0.35u.

Rich in Love (Bruce Beresford, 1992, VS). Regisseur Beresford en scenarist Alfred Uhry maakten, na Driving Miss Daisy, andermaal een bedaarde, in het diepe Zuiden van Amerika gesitueerde vertelling. Nadat moeder Jill Clayburgh is weggelopen, bestiert zeventienjarige Lucille (Kathryn Erbe) huishouden van vader Albert Finney. Komst van verknipte zus Suzy Amis en zwager Kyle MacLachlan maakt het er niet eenvoudiger op. Ned.2, 24.00-1.37u.

25 Watts (Juan Pablo Rebella & Pablo Stoll, 2001, Uruguay/Argentinië). In Rotterdam met een Tiger Award bekroonde, internationale festivalhit in zwart-wit. De drie hoofdpersonen – adolescenten – hangen niksnutterig rond in Montevideo. Er gebeurt bijna niets in deze film, maar het gebeurt wel stijlvol en met ontwapenende humor. Ned.3, 0.35-2.05u.

RADIO

Radio Bergeijk. Rechtstreeks vanuit Grandcafé Beeks begint een nieuwe serie afleveringen van de radiosoap met de presentatoren Toon Spoorenberg en Peer van Eersel onder de titel: entermatie voor heel de natie. Radio 1, 13.33-14.04u.

Tros muziekcafé. Gitarist Jan Akkerman speelt werk van zijn recente cd CU. Verder o.m. als gasten Eric Woolfson (Alan Parson's project) en musicalster Steve Balsamo, die vertellen over hun album More tales of mystery and imagination, waarin het werk van Edgar Allen Poe centraal staat. Radio 2, 16.05-18.05u.

Opium. Dramaturge Janine Brogt vertelt over de opera Iolanta van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van de nieuwe dirigent Yakov Kreizberg. Verder industrieel ontwerpster Hella Jongerius die op de 'Salon du Meuble' in Parijs werd verkozen tot designer van het jaar. Constant Meijers vertelt over de rockdocumentaire Festival Express met optredens van onder anderen Janis Joplin en The Band, die in 1970 werd gemaakt en daarna dertig jaar op de plank lag. Radio 1, 19.04-20.04u.

Is dit nog wel jazz? Bewerkingen van de originele filmmuziek van Nino Rota, de vaste componist van filmregisseur Federico Fellini, uitgevoerd door het muziekgezelschap I Compani. Zij spelen verder nieuw werk van orkestleider en saxofonist Bo van der Graaf. Radio 4, 21.45-23.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met de historicus Herman Pley. Radio 1, 0.04-1.02