Schone sport?

Volgens Greg Rusedski zijn behalve hij zelf nog tientallen andere toptennissers betrapt op het gebruik van nandrolon. Onzin, zegt Andre Agassi. Is tennis nog een schone sport, zoals Agassi beweert?

Jan Siemerink, oud-tennisprof: ,,Het is naïef te denken dat tennis een schone sport is. Er zijn nu al een aantal gevallen van dopinggebruik bekend. In elke sport wordt gebruikt, ook in het tennis. Wat me wel heeft verbaasd is dat er volgens Rusedski 46 andere toptennissers positief zijn getest op nandrolon. Hoe komt hij aan die informatie? Dat betekent dat bijna de helft van de top zou gebruiken. Dat geloof ik niet. Voor de Nederlandse spelers in de ATP-tour steek ik mijn hand in het vuur dat ze niets gebruiken. Als de uitspraak van Rusedski ongegrond is, moet hij zich afvragen welke schade hij aanricht aan de tennissport. Anderzijds kan ik me niet voorstellen dat zijn opmerkingen zomaar uit de lucht komen vallen. Toptennis kun je bedrijven zonder stimulerende middelen. Maar voor spelers buiten de top-100, die niet kunnen rondkomen van tennis kan doping interessant zijn.''

Sven Groeneveld, oud-coach van Rusedski: ,,Het verraste me dat Greg zoveel andere tennissers heeft genoemd, want ik geloof niet dat er op grote schaal doping wordt gebruikt. Misschien had hij het gevoel dat hij zich moest verdedigen, omdat hem nu als enige een tuchtzaak wacht. De vraag is of de positief bevonden spelers bewust iets hebben gebruikt. Ik hoop dat het om vervuilde voedingssupplementen gaat. Ik heb drie jaar met Greg samengewerkt en kan me niet voorstellen dat hij bewust iets heeft genomen. Hij kende de lijsten van verboden middelen en was altijd met zijn gezondheid bezig. Maar als het inderdaad om zoveel spelers gaat – en we kenden al een aantal dopinggevallen – moet er toch iets fout zitten. De ATP (spelersvakbond, red.) moet een onderzoek instellen om daarover meer duidelijkheid te krijgen, want nu wordt er alleen maar gespeculeerd en dat is slecht voor het imago van tennis.''

Paul Foortse, topsportadviseur: ,,Ik heb nooit veel geluiden over dopinggebruik in het tennis gehoord. Er waren wel geruchten dat in de privé-sfeer werd gebruikt, maar dat ging om genotsmiddelen en niet om prestatiebevorderende middelen. De `bobo's' van de ATP moeten zich nu uitspreken. Zolang de ATP niets doet, hecht ik weinig waarde aan de uitspraak van Rusedski en moet je de spelers het voordeel van de twijfel geven. Je kunt wel degelijk topsport bedrijven zonder doping. Zeker toptennissers die het meer van hun techniek moeten hebben. Als je goed kunt tennissen, heb je geen doping nodig.''

Henk Kraaijenhof, performance consultant, begeleidt onder anderen sprinter Troy Douglas: ,,Het is nog al wat: 47 spelers. Of ze hebben bewust gebruikt en zijn schuldig. Of het gaat om niet bewust gebruik, bijvoorbeeld door vervuilde voedingssupplementen, en dan zijn ze onschuldig. In het laatste geval zijn ze welkom bij de `vereniging van vals positieven'. We hadden al een paar atleten (zoals Troy Douglas, red.) en een paar voetballers (zoals Edgar Davids en Frank de Boer, red.). Nu krijgen we er een club tennissers bij. Dat wordt een leeg tennisveld. Want als ze Troy, die onschuldig was, twee jaar schorsen, dan moeten ze ook tennissers en voetballers voor twee jaar straffen. Overigens zijn de controles, waarbij een te lage nandrolonspiegel (als bovengrens, red.) wordt gehanteerd, niet goed.''

Rens van Kleij, directeur Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken (NeCeDo): ,,Geen enkele sport is gevrijwaard van doping. Ook in het tennis lopen valsspelers rond. Eerder zijn de zusjes Williams al scheef aangekeken, nu hebben we de spijtoptant McEnroe (zevenvoudig grandslamwinnaar, die gebruik van steroïden tijdens zijn loopbaan heeft toegegeven, red.). Maar ik heb geen aanleiding te denken dat er sprake is van structureel gebruik. De ATP heeft al het geval met de zouttabletten gehad (vervuilde herstelmiddelen, red.), maar dat zou het geval van Rusedski weer niet verklaren. Het heeft er de schijn van dat Rusedski er andere spelers bijhaalt om er zelf beter uit te springen.''

    • Pieter de Vries