Salma mag toch niet op tv

De beelden waren 20 jaar oud, maar niettemin zorgde uitzending ervan op tv in de Afghaanse hoofdstad Kabul voor grote opwinding. Voor het eerst sinds lange tijd konden de inwoners afgelopen maandag weer zangeressen aanschouwen op het scherm van de staatsomroep.

Maar de vreugde is van korte duur: op aandringen van het Hooggerechtshof is het verbod op zangressen op tv weer van kracht. Daarmee bijten de gematigde krachten in de regering in het stof. Minister van Informatie, Raheen, die eerder verklaarde dat niet de rechters maar hij uitmaakt wat wel en niet wordt uitgezonden, zei nu ,,niets te zeggen'' te hebben.

Sommige kijker zeiden door emoties te zijn overmand toen zij maandag eerst de zangeres Salma zagen optreden, en later op de avond Parasto. Voor het aan de macht komen van een islamitische regering was hun optreden heel gewoon – met een hoofddoek over het haar. Maar nu, ook na de verdrijving van de Talibaan, is dat `on-islamitisch'. Volgens de nieuwe grondwet zijn man en vrouw gelijk. Maar het artikel dat geen wet in strijd mag zijn met de islam prevaleert, blijkt nu.