Column

Prostaatpraatjes

Gisteren was er een minuut stilte voor de vermoorde conrector Hans van Wieren uit Zoetermeer. Bij mij duurt de stilte langer. Veel langer. Ik ben werkelijk sprakeloos. Helemaal toen ik donderdagavond de uitzending van Rondom Tien zag. Pasjes, beveiligingsmensen, camera's, vechtpartijen, fouilleren, enzovoort. Het leek wel een discussie over de problemen in de Gazastrook.

Het ging echter over het Nederlandse onderwijs. Het ging over scholen. De plek waar wij de jeugd wat leren. Iets leren voor de toekomst. Als ik in mijn jeugd alle leraren met wie ik niet zo goed overweg kon had omgelegd, dan was het Gooi nu een groot massagraf geweest. Na elke ruzie dacht ik altijd: zand erover. En dan niet zoals de Baarnse kinderboerderijhouder. Raar dorp. In mijn jeugd had je ook al een Baarnse moordzaak. Toen stopte Boudewijn H. een jochie in de ongebluste kalk. Sommige dorpen hebben vreemde tradities.

Je mag voor Heleen van Royen hopen dat Rob Oudkerk geen last van eerwraak heeft. Anders moet ze toch even onderduiken. Zondagavond vier januari zat ik toevallig in hetzelfde restaurant als Rob, die niet zo goed tegen drank kan en na twee bakkies heel stoer gaat snuiven tegen vreemde vrouwen. Prostaatpraatjes. Hij was in die eetgelegenheid in het gezelschap van een hoer en wat kinderen. Ik ga er van uit dat het zijn eigen hoer was. Ik zag haar in de gauwigheid en constateerde dat hij een leuke, aantrekkelijke hoer heeft. Hoe zal het nu met zijn hoer gaan? En met hun kinderen? Vooral aan hen moest ik afgelopen week vaak denken. Je ziet het gezin Oudkerk aan de avondmaaltijd. Mevrouw Oudkerk vraagt aan Rob wat hij vanavond gaat doen. Rob zegt dat hij twijfelt. ,,Of internetten of even lekker de stad in.''

Uiteraard heb ik dat www.hookers.nl even bezocht. Ik wilde weten waar onze wethouder op mijn kosten dagelijks naar zit te loeren. Ik verwachtte exotische speeldozen, blonde snollen en opgepompte liegtieten. Maar niks daarvan. Op deze pornosite staan hele ranzige verhaaltjes van zeer zielige hoerenlopers. Een zekere Jan vertelt dat je in de parenclub van Uithuizermeedum beter aan je gerief komt dan in een amateuristische trektent in Bergen op Zoom. Met alle details. Het is gewoon de officiële site van de Nederlandse Zadelruikersbond. Allemaal mannetjes die zo geportretteerd zouden kunnen worden door de SBS-journalist Ton van Royen.

Ton is de echtgenoot van Heleen, die het allemaal zo fijnzinnig heeft opgeschreven. Waarom heeft een stadsjongen als Robbie toch zo staan snoeven tegen zo'n provinciaals poldermeisje? Hij had natuurlijk wel wat goed te maken. Wethouder van Onderwijs en dan negenenzestig fouten in je dictee. Soixante-neuf! Dan zou ik in de kroeg ook een maskerende, grote bek opzetten.

Mocht die Van Royen het allemaal opschrijven? Ja. Ze is onervaren, kent de columnistencode nog niet en wil hoe dan ook scoren. Haar maakt het allemaal niks uit. Zij kent zelf geen eigen privé-leven, dus waarom zou ze dat van anderen respecteren?

Alles mogen wij van haar weten. Als zij haar schoorsteen eens even goed laat vegen door een bijklussende dakdekker in een lege bestelwagen op een desolate parkeerplaats langs de A1, lapt hoorndrager Ton thuis in Almere de ramen, zet een knoopje aan de kinderkleren en legt vast een schone string voor zijn vrouw klaar. Dat schrijft ze allemaal op. Ton is een zoete sul, die dankzij de boeken en stukjes van zijn vrouw door het hele land vierkant wordt uitgelachen. Ton wilde ooit de eerste gekozen burgemeester van Amsterdam worden. Misschien wordt hij het. En dan Rob als wethouder. Lijkt me werkelijk een schitterend duo.

Over leuke duo's gesproken. Las dat er naar de zakenmannen Eddy de Kroes en Ed Maas een onderzoek wordt gedaan in verband met een mogelijke beursfraudezaak. Of ik verbaasd ben? Nee. Mij verbaas je niet meer. Of ik het raar vind dat het vooraanstaande LPF'ers zijn? Nee. Maar ik begrijp nu wel in één klap waarom de LPF'er Eerdmans een week lang heeft onderzocht hoe het is om met twee man in een gevangeniscel te zitten. Hoewel? Eddy heeft tegen die tijd vast alweer een vrijbrief in zijn binnenzak.