Potverteren

Tot mijn schrik moest ik 800 euro betalen aan heffing in box 3. Hoe kan ik voorkomen dat me dit volgend jaar weer overkomt?

(H. van P.)

U kunt zoveel geld opmaken dat het saldo van uw bezittingen en schulden binnen de vrijstelling in box 3 valt. Die is in 2004 19.252 euro per persoon plus 2.571 euro per minderjarig kind. Of u kunt beleggen in zaken die zijn vrijgesteld van de heffing, zoals maatschappelijke beleggingen tot een gezamenlijk maximum van 51.390 euro. Dit zijn bepaalde in de wet omschreven groene beleggingen en sociaal-ethische beleggingen. Deze vrijstelling kan onder voorwaarden worden overgedragen aan de partner. Ook vrijgesteld zijn beleggingen in durfkapitaal tot een gezamenlijk maximum van 51.390 euro. Dit zijn in de wet omschreven (in)directe beleggingen. Hieronder vallen sinds kort ook culturele beleggingen.