Plan Israël om leider Hamas te liquideren

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben gisteren Israël gewaarschuwd de geestelijk leider van de moslim-extremistische beweging Hamas, sjeik Ahmad Yassin, niet te vermoorden.

Plaatsvervangend minister van Defensie, Zeev Boim, kondigde eerder aan dat de bejaarde en gedeeltelijke verlamde Yassin door Israël geliquideerd zal worden, omdat hij de persoonlijk betrokken is geweest bij de zelfmoordaanslag die woensdag werd uitgevoerd bij grenspost Erez tussen Israël en de Gaza-Strook. ,,Sjeik Yassin is ten dode opgeschreven. Hij moet zich diep onder de grond verstoppen, waar hij het verschil tussen dag en nacht niet weet. En wij zullen hem in de tunnels vinden, waar hij het verschil tussen dag en nacht niet weet'', zei Boim.

Of Yassin, zoals Boim suggereerde, daadwerkelijk door premier Sharon en minister van Defensie Mofaz op de lijst van te liquideren Palestijnen is geplaatst, wilden woordvoerders van de regering niet bevestigen.

Het dreigement van Boim werd in Gaza-Stad hoogst ernstig genomen. Aanhangers van Yassin verzamelden zich bij diens huis en kantoor. Tijdens het vrijdaggebed verscheen Yassin buiten de moskee. Hij zei niet persoonlijk betrokken te zijn geweest bij de organisatie van de aanslag die voor het eerst in de geschiedenis van Hamas door een vrouw werd uitgevoerd.

Yassin sprak verder woorden die hij ook bij eerdere, mislukte aanslagen op zijn leven heeft gesproken. ,,Ik zal het martelarenschap begroeten'' en ,,wij zijn niet bang voor de dreigementen met de dood, omdat wij uitzien naar het martelarenschap.'' In september vorig jaar ontkwam hij op het nippertje aan een poging van de Israëlische luchtmacht om hem definitief uit te schakelen.

In de Israëlische en Palestijnse media werd gisteren uitvoerig gespeculeerd over de vraag of Yassin bij wijze van vergelding zal worden geliquideerd. Volgens woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de EU is het uitschakelen van Yassin ,,zeer contraproductief''. De VS en de EU spraken zich ook uit tegen de praktijk van de gerichte liquidaties. ,,Israël moet over de gevolgen van zijn daden op dit punt goed nadenken'', zei een Amerikaanse woordvoerder.

Israël heeft sinds begin november minder gerichte aanvallen op Palestijnse leiders uitgevoerd dan in de eerste helft van 2003 en 2002. Een groot aantal prominente Palestijnen is inmiddels gedood of gearresteerd, maar de praktijk is nooit helemaal stilgelegd. Minder prominente, lokale leiders werden het doelwit.