PG Antillen `ontslagen'

De Antilliaanse minister van justitie B. Komproe heeft het vertrouwen opgezegd in de procureur-generaal van de Antillen, Dick Piar en start tegen hem een ontslagprocedure. Ook wordt een commissie ingesteld die het openbaar ministerie grondig gaat doorlichten.

Dat staat in een brief van 15 januari die Piar gisteren van Komproe ontving. De minister verwijt de PG een gebrek aan loyaliteit en betrouwbaarheid.

Aanleiding is de lunch die justitieminister Piet Hein Donner en minister van Koninkrijksrelaties Thom de Graaf op 6 janauri met de top van het Antilliaanse openbare ministerie hadden. Behalve Piar hadden ook advocaat-generaal Arie de Muij en hoofdofficier van justitie Gilbert Joubert aan de uitnodiging van Donner en De Graaf gehoor gegeven. Komproe was niet uitgenodigd en was ook niet op de hoogte van de ontmoeting, die in sommige Antiliaanse media als een 'geheime bespreking' werd afgeschilderd. Donner en De Graaf hebben dat tegenover Komproe weersproken en ook de PG heeft uitgelegd dat het geen bespreking was en dat de OM-top bovendien in de veronderstelling verkeerde dat Komproe bij de lunch aanwezig zou zijn. Daarom hadden zij hem niet van te voren ingelicht. Maar voor Komproe is deze uitleg niet overtuigend. ,,Uw brieven noch uw uitleg hebben de twijfels over uw betrouwbaarheid en loyaliteit jegens mij doen wegnemen'', schreef hij Piar. ,,Door deze daad is het vertrouwen in het openbaar ministerie en u ernstig geschaad. Ik zal dit zonderling voorval dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan.'' Kopieën van de brief gingen naar de gouverneur van de Antillen Frits Goedgedrag en premier Mirna Louisa-Godett. Komproe zal ook zo spoedig mogelijk de Raad van Advies (vergelijkbaar met de Raad van State) inschakelen voor een advies. De PG wordt door de Kroon benoemd en ontslagen; een eventueel ontslag wordt in laatste instantie door de Koninkrijksregering afgehandeld.

Komproe staat onder zware druk van zijn partijgenoten van de Frente Obrero Liberashon (FOL), de regeringspartij van de in december wegens fraude veroordeelde Anthony Godett. De FOL vindt dat hij te slap optreedt tegen het OM, die ook FOL-adviseur Nelson Monte voor fraude vervolgde. Godett en Monte zijn in hoger beroep gegaan. De PG moet die zaak doen.