Murat D. `was duidelijk onder invloed'

Murat had drank en drugs gebruikt toen hij dinsdagmiddag docent Van Wieren neerschoot, zegt een van zijn vrienden.

Ali Coskun is met Murat bevriend sinds ze op basisschool De Driesprong zaten. Misschien daarvoor al, ze woonden tot vorige maand bij elkaar om de hoek. Ze spelen samen, later versieren ze samen meisjes. ,,Alles bespreken we'', zegt Ali.

Op dinsdag 13 januari pakt hij thuis zijn trainingsspullen in. Hij weet dan al dat er een leraar is neergeschoten op het Terra College, dat vertelde zijn zus. En sinds een uur weet hij ook dat Murat dat heeft gedaan, dat vertelde een vriend. ,,Mijn telefoon viel op de grond'', zegt Ali. En dan belt Murat, tegen half vijf. `Waar ben je?' vraagt Ali.

Als hij op de Bierkade aankomt, zit Murat daar in een tramhokje. Hij heeft een donkergroene pantalon aan en nette schoenen. Murat gaf al zijn geld uit aan kleding, dat geld kreeg hij van zijn vader zeggen zijn vrienden. Murat heeft een zwarte jas met een capuchon over zijn kleren heen, zijn haar is glad achterover gekamd.

,,Het was druk in het tramhokje, er zaten veel mensen om ons heen'', zegt Ali. Hij neemt zijn vriend daarom mee naar een pleintje om de hoek waar het rustig is en daar gaan ze op een bank zitten. ,,Hij was duidelijk onder invloed'', zegt Ali. Murat gaat zitten, blijft voor zich uitkijken. Ali tikt hem aan.

Murat is geboren op 8 april 1987 in de Rozenburgstraat, op nummer 93. Monotone blokken etagewoningen in de straat. Overdag is het er rustig. De meeste mannen werken, de kinderen zijn naar school. Er wonen veel allochtonen, die goed Nederlands spreken. Als hij drie jaar is gaat de vader van Murat voor moord jarenlang de gevangenis in. ,,Dat greep hem erg aan'', zegt de moeder van een Turks vriendje van Murat die niet met haar naam in de krant wil. ,,Het vrolijke jongetje miste een man in huis. Dat kon je aan alles merken. Hij kwam graag bij ons en stoeide dan veel met mijn man.'' Ongeveer drie maanden geleden ging zijn vader opnieuw naar de gevangenis, opnieuw voor een schietincident, ditmaal ging daarbij niemand dood. Zijn moeder moet alleen voor Murat, zijn broertje en zijn twee zusjes zorgen.

Als zijn vader weg is, gaat het niet goed met Murat, zegt Deniz Yildiz die net als Murat in team B1 zit van voetbalclub Kranenburg. Murat drinkt veel, hij blowt, komt te laat op school, maakt zijn huiswerk niet. De jongens staan voor het Terra College.

Ali: ,,Murat kreeg geen steun.''

Deniz: ,,Van zijn moeder kan hij geen steun krijgen, het moet een man zijn.''

Ali: ,,Als zijn vader er niet was, ging hij naar meneer Resul toe.''

Bülent Akkas, eigenaar van de Nuri Bar in de buurt zegt: ,,Ik ken Murat. Hij kwam hier wel eens koffie drinken. Een stille, gesloten jongen. Zijn vader kwam hier ook wel. De laatste maanden heb ik hem niet meer gezien. Toen ik aan Murat vroeg `waar is je vader' zei hij `die zit in de gevangenis'. Meer wilde hij er niet over zeggen. Van andere klanten begreep ik dat zijn vader iemand heeft neergeschoten.''

[vervolg MURAT:pagina 2]

MURAT

'Je hebt meester door zijn hoofd geschoten'

[vervolg van pagina 1]

Uit het verhaal van Murat, en van een gezamenlijke vriend die dinsdagochtend bij Murat was, begrijpt Ali dat het zo moet zijn gegaan: tien tot vijftien jongeren, de meeste zijn leerlingen van het Terra College, zitten 's ochtends in het park vlak achter de school. Ze hebben drie flessen whiskey en xtc-pillen. Murat drinkt mee, en slikt drie pillen.

Deniz Yildiz zag hem de kantine binnenkomen. ,,Hij gaf ons allemaal een hand. Hij was rustig. Ik zag dat hij gedronken had, maar dat deed hij de laatste tijd wel vaker.'' Murat heeft een klein pistool bij zich. Hij vertelt Ali later dat het een `Ladykiller' is, zes millimeter. Murat loopt door de drukke kantine heen. Achterin drinken Hans van Wieren en zijn collega Rijkers koffie. Murat loopt op hen af, draait zijn hoofd weg en schiet. `Ik durfde niet te kijken', zegt hij tegen Ali. Tegen de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag bekende Murat gisteren dat hij de leraar heeft neergeschoten. Volgens het openbaar ministerie zei Murat tegen de rechter dat hij, na een korte discussie over een op handen zijnde schorsing, in een opwelling had geschoten. De scholier droeg het wapen, volgens het OM, al geruime tijd bij zich omdat hij zich daardoor veiliger voelde.

Nadat Murat dinsdag zijn verhaal aan Ali had vertelde, voelde Murat's vriend zich niet meer op zijn gemak. Zijn vriend is misschien een voortvluchtige moordenaar en hij zit naast hem. ,,We keken elkaar recht in de ogen. Ik zei `Murat je hebt me in de steek gelaten'.'' Dan lopen een Marokkaanse jongen en zijn vader langs. De jongen kijkt, zegt iets tegen de vader, vader loopt weg. De jongen, die ook op het Terra College zit, loopt naar Murat toe. `Wat is er gebeurd op het Terra College', vraagt Murat aan de jongen. Die zegt dat er een leraar is neergeschoten, door een jongen die Murat heet. Ali: ,,Ik knikte naar hem. Ik zei: Murat, je hebt meester Van Wieren door z'n hoofd geschoten. Toen ging hij heel erg trillen.''

Ali wil bij Murat blijven, hem vasthouden, maar hij moet ook trainen. De week daarvoor had hij de voetbaltraining al gemist. Hij geeft Murat een pet mee, van een vriend, en adviseert hem zijn capuchon over zijn hoofd te trekken. ,,Ik gaf hem een knuffel en zei: `als ik je niet meer zie, tot over een paar jaar'.'' Later begrijpt Ali dat Murat naar de Nuri Bar is gelopen, waar hij Resul Kaya treft. Kaya is een vriend van de familie en begeleidt hem `s avonds naar het politiebureau in de Beresteinlaan, vlakbij school.

Er wordt nu veel over Murat gezegd, door jongeren van zijn school, door buurtbewoners. Degenen die hem echt goed kennen – zijn vrienden, teamspelers, de voetbaltrainer, zijn buurmeisje, zijn werkgever – zeggen allemaal hetzelfde: dat Murat een rustige, aardige jongen is. Hij is intelligent: hij doet op school niet zijn best en toch haalt hij goede cijfers. Als hij niet op school is, werkt hij hard.

Eigenaar Baksi van fotostudio Baksi in de Paul Krugerlaan zegt dat er niets op Murat is aan te merken. Murat liep bij hem stage, drie maanden en nog drie maanden te gaan. De jongen werkte twee dagen van acht uur `s ochtends tot vier uur 's middags. Op donderdag begon hij een uur eerder zodat hij een uur eerder weg kon. Dan kwamen Ali en een Marokkaanse vriend hem ophalen om naar voetbal te gaan. Baksi hoorde het nieuws op de radio, die staat in zijn winkel de hele dag aan. ,,Die leerling zou ook een kogeltje moeten krijgen'', zei hij tegen zijn vrouw. ,,Dat vond ik echt.'' Totdat hij van een vriend hoort dat het Murat was.

Murat is linkshalf in elftal B 1 van FC Kranenburg. Profvoetballer wilde hij worden. ,,Daar heeft hij de capaciteiten voor'', zegt zijn voetbaltrainer Gerard de Niet in de bestuurskamer van de Haagse club. ,,Een talent. Goede discipline, fantastische inzet. Heel technisch. Schitterende balaanname. Goede conditie.'' Murat traint op dinsdag en donderdag, op zaterdag speelt hij wedstrijden. Hij is er altijd. ,,Het team is geschokt'', zegt De Niet. ,,Dinsdag hebben we een half uurtje getraind, maar het ging niet. De jongens zaten stuk. Ze vinden het onbegrijpelijk dat hun teamgenoot zoiets heeft kunnen doen. Het heeft een verpletterende indruk gemaakt.''