Murat bekent doodschieten Van Wieren

De 16-jarige scholier Murat D. heeft bekend dat hij dinsdag onderdirecteur Hans van Wieren van het Haagse Terra College heeft neergeschoten. Hij zou ,,in een opwelling'' hebben geschoten.

Dat heeft Murat D., volgens het openbaar ministerie, gisteren tegen de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Haag gezegd. Tot aan zijn voorgeleiding had Murat D. zich beroepen op zijn zwijgrecht.

Na een korte woordenwisseling, over een op handen zijnde schorsing wegens wangedrag, schoot hij de leraar neer, zo heeft Murat verklaard. In zijn verklaring zei de jongen verder dat het wapen vaker bij zich had, omdat hij zich daardoor veiliger voelde. Hij had het, volgens het OM, dinsdag niet speciaal meegenomen. Murat moest rond 14.00 uur voor de rechtbank verschijnen. Rond 21.00 uur was de procedure afgelopen.

De onderdirecteur werd afgelopen dinsdagmiddag in de kantine van zijn school neergeschoten door de leerling. 's Avonds overleed Van Wieren (49) in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De politie hield de minderjarige verdachte die avond aan, nadat hij zich bij de politie had gemeld.

De procedure, zo deelde het openbaar ministerie verder mee, zal volgens het minderjarig recht plaatshebben, hetgeen betekent dat de zitting in beginsel besloten is. De 16-jarige jongen kan binnen het jeugdstrafrecht als volwassene worden berecht.

Dat is onder meer afhankelijk van de ernst van het delict, de persoonlijkheid van de jongen, en de omstandigheden waarin het delict gepleegd is.

De verdachte mag bovendien niet jonger dan 16 en niet ouder dan 18 zijn. Ook als de rechtbank besluit een jongere als volwassene te berechten, speelt de zaak zich in principe achter gesloten deuren af. Dat is in het jeugdrecht gebruikelijk.