Minestra di fagioli e castagne

Al vaker kwam een Italiaanse minestra op deze plaats aan bod. Ditmaal is het een rustieke minestra uit de Aostavallei die geserveerd wordt met een schijf oud geroosterd brood onderin de soepborden. Italiaanse minestra bevat altijd weinig kookvocht en bij deze versie wordt het weinige kookvocht vrijwel geheel geabsorbeerd door het brood onderin de borden. Wie dikke minestra niet plezierig eten vindt kan eventueel 2 dl extra bouillon (of weekvocht) toevoegen. Toch is het leerzaam nu en dan een nieuw mondgevoel uit te proberen aan tafel. Daardoor ontwikkelt een mens gevoel voor andere gewoonten en smaken en staat daardoor plooibaarder in het leven.

Bereiding: Week bonen en kastanjes 24 uur in ruim koud water. Verwijder vervolgens de vliesjes en kern van de knoflookhelften en snijd ze in schijfjes. Fruit in een ruime soeppan met goed sluitend deksel al roerend de stukjes pancetta, bleekselderij, ui en knoflook in de olijfolie op halfhoog vuur gedurende 5-6 minuten, of tot het spek enigszins is uitgesmolten en de groenten zacht worden. Voeg de wijn toe en laat deze geheel inkoken. Schep met een schuimspaan bonen en kastanjes uit het weekvocht over in de soeppan. Roer ze goed door het spekmengsel en laat de smaken even intrekken. Voeg dan 5 dl van het weekvocht van bonen en kastanjes toe. Breng aan de kook en laat het geheel in de goed gesloten pan 2 uur koken op een laag vuur. Voeg dan bouillon en wat zout toe en kook de minestra nog ruim 1 uur. Voeg indien de minestra te droog dreigt te koken een half kopje warm water toe, maar als het deksel van de pan goed sluitend is zal dat niet nodig zijn. Proef de minestra op zout en maal er peper naar wens bij. Serveer in voorverwarmde diepe borden en strooi er wat peterselie over.