Lichaam Marleen Konings gevonden

De Zuid-Afrikaanse politie heeft na een wekenlange zoekactie het levenloze lichaam gevonden van de Nederlandse uitwisselingsstudente Marleen Konings. Ze werd gevonden in een ravijn bij Swellendam, vlakbij Kaapstad.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de vondst gisteren bevestigd.

De 24-jarige Marleen Konings was in Zuid-Afrika in het kader van een uitwisselingsproject met een hogeschool in Kaapstad. Ze werd voor het laatst gezien op 26 december, in een hostel in Mosselbaai, een kuststad vierhonderd kilometer ten oosten van Kaapstad. Ze zou tegen het advies van vrienden in alleen op reis zijn gegaan rond de kerstdagen.

Toen ze twee dagen later niet zoals beloofd terugkeerde in Kaapstad, sloeg een Nederlandse studiegenoot in Kaapstad alarm.

De Zuid-Afrikaanse politie werd de afgelopen twee weken geassisteerd door de familie van de studente en rechercheurs van de Nederlandse KLPD. Eerder deze week werd de huurauto van Konings gevonden bij Colesberg, een plaatsje tweehonderd kilometer ten noorden van de plek waar ze verdween. Ook de bagage van Konings met persoonlijke documenten is gevonden.

Volgens Zuid-Afrikaanse kranten heeft de politie een 44-jarige verdachte aangehouden die voor het laatst in gezelschap van Konings is gezien. De studente zou de Zuid-Afrikaan een lift hebben aangeboden. De politie verspreidde deze week een signalement van de man. Bij zijn arrestatie werd een sim-card van Konings' mobiele telefoon gevonden. De man heeft volgens de politie geholpen bij de speurtocht naar het lichaam van Konings.

De verdwijning van de Nederlandse toeriste heeft de afgelopen weken tot veel commotie geleid in Zuid-Afrika.

Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van het land. Vorig jaar ontstond grote onrust na de ontvoering en verkrachting van een Britse toeriste. Het ministerie van Justitie stelde toen voor om een speciale rechtbank in te stellen voormisdrijven tegen toeristen.

Zuid-Afrika vecht tien jaar na het einde van de apartheid nog altijd tegen het imago een van de meest criminele landen ter wereld te zijn. Per jaar worden gemiddeld twintigduizend moorden en vijftigduizend verkrachtingen gepleegd.

De meer dan vijf miljoen toeristen die het land jaarlijks bezoeken vormen minder dan een procent van de slachtoffers.