Leven in de drukkerij

Nog acht weken: dan kunt u op zondag een verse Telegraaf kopen. De beslissing van de kranten- en tijdschriftenuitgever is goed nieuws voor winkeliers én voor de economie.

Kranten lopen voorop als indicatoren van de economie. De cijfers van officiële instanties als het Centraal Bureau voor de Statistiek lopen altijd wat achter. Zij worden vergaard, gewogen, samengevoegd met andere cijfers en gepubliceerd. Maar wat zegt het straatgevoel?

Als ondernemers meer afzetmogelijkheden proeven en meer personeel zoeken, gaan zij weer meer adverteren. De afgelopen drie jaar zagen de kranten hun advertentievolumes kelderen als gevolg van de economische malaise. Als De Telegraaf geen herstel zou verwachten, zou het concern geen waagstuk beginnen. Tien jaar geleden ging de toenmalige Krant op Zondag op de fles.

De prognose van 2003 die de beursgenoteerde drukkerij Roto Smeets De Boer afgelopen week gaf, bevestigt de voorbode van economisch herstel. Roto Smeets is groot in kleurenmagazines. Het bedrijfsresultaat ging vorig jaar weliswaar een kwart omlaag, maar in de laatste maanden van het jaar, die traditioneel het drukst zijn, constateert het bedrijf ,,een sterke stijging van de marktvraag''.

Kranten en drukkerijen zijn typisch oude economie. Maar ook de nieuwe economie geeft hoopvolle signalen. ASML, fabrikant van machines voor de chipindustrie, verwacht na drie moeilijke jaren dit jaar elk kwartaal winst. De orderstroom trekt aan. Chips zijn nu wat staal ooit was: de onontbeerlijke grondstof voor de economie, thuis (tv's, mobiele telefoons) en op de zaak (servers, pc's).

Als vroeger de vraag naar staal terugviel, doken staalbedrijven rap in de verliezen, doordat hun dure en kapitaalintensieve fabrieken maar op halve kracht draaiden. Banenverlies volgde. Maar als de vraag weer aantrok, kon hun winst omhoog spuiten. Net als bij ASML nu.

Nog een ongewone indicator van de economie: de beurskoers van Nedlloyd, mede-eigenaar van een van de grootste containerrederijen ter wereld. Containerreders doen dankzij de handel met China puike zaken. Nedlloyds aandelen staan op een vijfjaars hoogtepunt. Afgelopen week bleek dat verzekeraar Delta Lloyd, aandeelhouder sinds 1999, grote pakketten Nedlloyd heeft verkocht. Een dubbel signaal? De vuistregel wil dat de beurs negen maanden op economisch herstel vooruitloopt. De verkopen door Delta Lloyd indiceren dat een kiene belegger liever nu winst neemt in een conjunctuurgevoelig fonds dan op nog meer te wachten.