KNWU wil onderzoek dopingrel

De Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) gaat de dopingrel in de vrouwenwielerploeg van BIK/Powerplate onderzoeken. ,,Wij willen beide partijen snel horen. Ook gaan we de internationale wielerunie inschakelen. Zaken van deze omvang kunnen we niet over onze kant laten gaan'', zei KNWU-voorzitter Joops Atsma in het NOS-radioprogramma Langs de Lijn.

Hij reageerde op geruchtmakende uitlatingen van Michel Bik, de bestuursvoorzitter van de wielerploeg. Volgens hem hebben ex-ploegleider Ton Vrolijk en ex-verzorger Ruud Verbeek de Noorse renster Anita Valen bewust gedrogeerd, omdat ze niets aan haar konden verdienen. Ze werd afgelopen seizoen in de Ronde van Castillon betrapt op een te hoge waarde cafeïne. Later sprak het Noorse Olympisch Comité haar vrij.

Valen heeft geschokt gereageerd op het verhaal van Bik die haar via een e-mail op de hoogte had gebracht. ,,Het is ongelofelijk en beangstigend dat zij zoiets zouden kunnen doen'', aldus de Noorse in Studio Sport. ,,Dit slaat alles. Dat mensen in wie je vertrouwen hebt en van wie je adviezen krijgt, zelfs mee hebt samengewoond, zoiets kunnen doen.'' De renster, die volgend seizoen voor een Deense ploeg rijdt, zal geen stappen ondernemen.

De KNWU wil een onderzoek beginnen. ,,Vooralsnog zijn deze beschuldigingen boterzacht'', stelde Atsma. ,,De man zegt dat hij deze informatie uit betrouwbare bron heeft gehoord. Daar kan ik niet zoveel mee. Daarom willen we snel meer informatie. Als er doping in het spel is, dienen we zelf actie te ondernemen.''