Kannibalen

De finale van de Meesterklasse gaat volgend weekend tussen Modalfa uit Amsterdam (Bakkeren-Bertens, Nab-Paulissen) en Crash (Eskes-Sprinkhuizen, Brink-Van Prooijen) uit Leiden. Modalfa liet in de halve finale geen spaan heel van het arme Star uit Utrecht, dat halverwege de strijd al moest opgeven. De andere halve finale daarentegen, tussen Crash en 't Onstein 2, ging van begin tot eind gelijk op. Crash won uiteindelijk met een paar imps verschil, maar er loopt nog een geschil over een tijdstraf van negen imps (zie www.nrc.nl/bridge). Indien de commissie van beroep in een dolle bui de opgelegde tijdstraf in zijn geheel intrekt, dan wordt het tweede van 't Onstein in de finale gevoerd aan de kannibalen van Modalfa. Op zaterdag stond Onno Eskes van Crash aan het roer van een lastig slem:

N/OW

♠ H V 9 4

♡ 10 5

♦ V 7 6

♣ V B 6 2

♠ A 3

♠ 10 6 2

♡ A H V 4

♡7 3

♦ B 2

♦A H 10 5 4 3

♣ A 9 8 5 4

♣H 7

♠ B 8 7 5

♡ B 9 8 6 2

♦ 9 8

♣ 10 3

West

Noord

Oost

Zuid

Eskes

Harings

Sprinkhuizen

Kroes

pas

2♣ 1)

pas

2♦ 2)

pas

3SA 3)

pas

6♦

pas

pas

pas

1) zwak met ruiten of iets sterks.

2) relay.

3) maximale zwakke twee.

Jean Harings kwam uit met ♠H. Eskes nam het aas, sloeg ♦AH, speelde ♣HA, klaveren getroefd, stak over naar ♡A, troefde nog een klaveren, nam ♡H mee en wilde op de volgende hoge harten en de laatste, vrije, klaveren de schoppenverliezers weggooien. Toen noord de derde harten voortroefde en ook ♠V meenam, won 't Onstein 14 imps op het spel, want op de andere tafel zaten OW in 5♦ contract. De speelwijze van Eskes leidde op een aantal bridgesites tot discussies, maar een kansrijkere is nog niet gevonden. In een tegelijkertijd gespeelde trainingswedstrijd voor de kernploeg sneed Berry Westra op troefvrouw en maakte hij het slem.

Tip: finale Meesterklasse tussen Modalfa en Crash of 't Onstein 2. Zaterdag en zondag 24 en 25 januari, Denksportcentrum Den Hommel, Utrecht. Rama plus commentaar, toegang gratis.