Johnny Depp als vuilbekkende libertijn

Halen de uitspattingen van Johnny Depp als de omstreden dichter en pornograaf de graaf van Rochester het Amerikaanse filmdoek?

Filmster Johnny Depp gaat de rol spelen van een 17de-eeuwse vrijdenker en losbol aan het Britse hof, John Wilmot, graaf van Rochester. De opnames voor de film The Libertine, regie John Malkovich, gaan volgende maand beginnen, meldt de BBC. Malkovich speelt zelf koning Charles II, aan wiens hof de dichter en libertijn Rochester (1647 - 1680) verbonden was.

Dat wil zeggen: tot hij verbannen werd van het hof, omdat de graaf, dichter en drinker, de koning per ongeluk een gedicht overhandigde waarin hij de vorst belachelijk maakte: `rusteloos rolt hij van hoer naar hoer' schrijft de graaf over zijn koning, die geregeerd wordt door zijn geslachtsdeel, dat even lang is als zijn scepter (`His scepter and his prick are of a length') etc. etc.

Tijdens zijn verbanning van het hof vestigde Rochester zich als Doctor Bendo, die onvruchtbaarheid bestreed, niet zonder succes, aldus een website met zijn gedichten, www.druidic.isles.net. Rochester stierf op zijn 33ste aan syphilis en drankmisbruik. Hij bekeerde zich op zijn sterfbed tot het christendom, vol berouw over zijn losbandig leven. Zijn minnares was ondermeer actrice Elizabeth Barry - in de film gespeeld door Samantha Morton.

De film is gebaseerd op een toneelstuk van Stephen Jeffreys waarin Malkovich jaren geleden zelf de hoofdrol speelde. Volgens Malkovich wordt The Libertine een duistere, sexy, vieze film, en het kostte dan ook wat moeite om de financiering rond te krijgen. Op internet maken fans zich toch zorgen of de meer ranzige scènes uit het toneelstuk, zoals een ruzie over de kwaliteiten van de koninklijke dildo-maker, het witte doek wel zullen halen. Malkovich vreest de Amerikaanse filmkeuring.

Johnny Depp heeft in elk geval al een idee over hoe hij zijn imago na The Libertine weer kan rehabiliteren: naar alle waarschijnlijkheid gaat hij in de remake van Charlie and the Chocolate Factory spelen. Vervolgens zal hij nog een keer te zien zijn als Sparrow in Pirates of the Caribbean, deel twee (zie pagina 5 voor dvd-bespreking van deel 1).

    • de Bruin