Geweldig dat verschillende geloven naast elkaar wonen

,,Het land van Sodom en Gomorrah'', zei een landgenoot toen ik tien jaar geleden vanuit Ierland naar Nederland vertrok. Maar ik trof een heel andere wereld aan op het Betuwse platteland, waar de zondagsrust nog gewoon is en hard werken de orde van de dag. Onze achterburen verwelkomden hun twaalfde kind en pelotons `rokjes'-meisjes fietsten elke dag langs op weg naar de afgeschermde wereld van de reformatorische scholen. Ik heb de tolerantie jegens andermans geloof als een warm bad ervaren. Dat fundamentalistische protestanten, katholieken en heidenen in vrede naast elkaar kunnen leven, is voor mij een genot. Wat mij wel is opgevallen, is dat inspraak van burgers in projecten zoals de Betuwelijn een soort theater zijn om de provincies rustig te houden. Beslissingen worden in Den Haag genomen.

Nederland is een land met een voorbeeldige milieuregelgeving, maar het is lang zoeken naar een scharrelkip in de supermarkt. Zuinigheid in de keuken is hier een deugd. Etenswaren worden geprezen, omdat ze ,,in de reclame'' zijn en niet om hun kwaliteit. De boeren die de overgang aandurfden naar biologisch worden genadeloos afgestraft door de zuinige Nederlands huisvrouw.

Thuisbevalling vind ik geweldig, iets dat ze in Ierland beschouwen als onverantwoord. Maar ze kennen daar ook geen kraamverzorgster die je een week lang komt opvangen en alles kan vinden, zelfs in mijn chaotische huishouding. Vol bewondering ben ik ook over de thuiszorg, die mensen zoveel mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving probeert op te vangen. Ga daar niet te gek op bezuinigen, thuiszorg hoort bij een beschaafd land.