GE realiseert winststijging van 47 procent

Het Amerikaanse General Electric heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een winstgroei van 47 procent geboekt. De winst steeg van 3,1 naar 4,6 miljard dollar (3,7 miljard euro).

De omzet steeg met 4 procent tot 37 miljard dollar. De resultaten kwamen overeen met de verwachtingen van analisten.

,,Acht van de dertien divisies hebben dit jaar een dubbelcijferige winstgroei laten zien'', zei bestuursvoorzitter Jeff Immelt. Over heel 2003 boekte General Electric, in beursomvang het grootste bedrijf ter wereld, een nettowinst van 15 miljard dollar, een groei van 6 procent. De omzet steeg licht, van 132 tot 134 miljard dollar.

General Electric verwacht pas weer in 2005 meer dan 10 procent groei van de jaarwinst te boeken. Dit jaar wordt een jaar van ,,gemiddelde groei'', aldus het concern. De afgelopen jaren bleef de winstgroei van General Electric achter door moeilijke marktomstandigheden bij de productie van energieturbines, vliegtuigmotoren en kunststoffen.

General Electric telt wereldwijd 315.000 werknemers en haalt iets meer dan de helft van zijn omzet uit industriële activiteiten (trein- en vliegtuigmotoren, keukenapparatuur, lampen, medische systemen) en de rest uit financiële diensten, zoals verzekeringen en leaseproducten. Ook heeft het bedrijf een eigen televisienetwerk in de Verenigde Staten, NBC.

In Nederland is General Electric onder meer actief op het gebied van kunststof (GE Plastics in Bergen op Zoom) en windmolens (GE Wind in Almelo). Op het gebied van lampen en medische systemen is GE de belangrijkste concurrent van het Nederlandse Philips.

In Oktober maakte General Electric nog bekend dat het het Britse medische bedrijf Amersham ging kopen. De totale overnamesom bedroeg 5,7 miljard pond (zo'n 8 miljard euro). GE financierde de acquisitie met eigen aandelen. Door de overname ontstaat het grootste bedrijf ter wereld in deze sector.

In september kocht GE ook Vivendi Universal Entertainment, een onderdeel met een waarde van 14 miljard euro. De Universal-filmstudio, de tv-productiegroep, de drie kabelnetwerken en het themapark van Vivendi, allemaal in de VS gevestigd, werden daarmee ondergebracht bij GE-dochter NBC. GE kreeg 80 procent van de aandelen en Vivendi 20 procent.