Eén groot strijkconcert?

In NRC Handelsblad van 20 december 2003 staat een artikel over de kosten van beleggingfondsen. Eerlijk gezegd snap ik er niet veel van, maar je kunt concluderen dat er zoveel aan de strijkstok blijft hangen, dat een beleggingfonds geen aantrekkelijke optie is om een goed rendement te behalen. Zie ik dit verkeerd?

(J.J.A. K.)

Een beleggingsfonds is een vermogensbeheerder die uw inleg breed spreidt over vele beleggingen volgens vooraf gepubliceerde regels (wat een onervaren belegger niet zelf kan), daarover periodiek in het openbaar rekening en verantwoording aflegt, en onder toezicht staat. Dat mag en moet wat kosten, want de beheerder moet ook leven en hij maakt bovendien kosten. Sommige (obscure) fondsen geven inderdaad de indruk één groot strijkconcert te zijn, maar dat zijn uitzonderingen. De grote, bekende fondsen hoor je bijna niet spelen. Ik vind deze kosten, procentueel gezien laag op de hele portefeuille, geen belemmering om een goed rendement te halen.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele