Een engel danst op het dak van zijn auto

Voor de rechtbank in Santa Maria wachtten gisteren journalisten én fans de van pedofilie beschuldigde Michael Jackson op. Michael vertegenwoordigt Gods liefde maar de media schrijven hem kapot.

`Leave Michael alone, leave Michael alone. He has done nothing wrong'.

Ondersteund met een paar eenvoudige gitaarakkoorden brengt Robert Tubs zijn zelf geschreven liedje ten gehore op het plein voor het gerechtsgebouw van Santa Maria. Tubs komt uit South Central, het armste gedeelte van Los Angeles, en is 44 jaar, ,,een jaar jonger dus dan Michael''.

Tubs hoopt dat de grote aandacht van de media voor het `Jackson-schandaal' hem nu eindelijk eens een producer zal opleveren. En wie weet: de populaire radiozender `Kiss FM' duwt hem al een microfoon onder de neus. ,,Vooruit, dit is jouw auditie'', moedigt de presentator hem aan.

Wat er zich binnen in de rechtszaal afspeelt, lijkt van weinig belang voor de menigte die zich bij het gerechtsgebouw heeft verzameld. De ene helft bestaat uit fans die niet van hun standpunt zijn af te brengen dat Michael ,,duizend procent onschuldig'' is, zoals diens broer Jermaine het formuleerde. Voor deze fans bieden de dagen rond de dagvaarding vooral een gelegenheid om dichter bij hun held te zijn. De Nederlandse Myra (29) bijvoorbeeld, ,,al eenentwintig jaar fan'', reist Jackson over de hele wereld achterna. ,,Andere mensen gaan elk jaar op wintersport en ik doe dit''.

Myra is naar Santa Maria gekomen om haar steun te betuigen aan de zanger en om te demonstreren tegen ,,de media die hem hebben gemaakt en nu proberen hem te breken''. Meer nog dan aanklager Tom Sneddon of het vermeende slachtoffertje – dat schittert door afwezigheid in het gesprek van de dag – zijn het die media die het moeten verduren. Zij hebben dit schandaal veroorzaakt, vinden de Jackson-aanhangers. En die boodschap moet door zoveel mogelijk media worden gehoord.

Velen zien in Michael Jackson meer dan een popster. ,,Dit is een platform voor Gods liefde'', zegt de 51-jarige Charity McCrary. Ze vindt de zanger een engel, ,,die voor de zieke kinderen van anderen zorgt, zoals de meeste mensen niet voor hun eigen gezonde kinderen zorgen''. Een man met een megafoon, vijf meter verderop, is het daar niet mee eens. ,,Geef je leven niet aan een poster!'', roept hij. ,,Geef je leven aan Jezus!''

Iemand anders vertolkt de boodschap dat Jackson met zijn vredelievende songteksten ,,een rolmodel is voor jonge moslims'', weer een ander loopt demonstratief met een t-shirt van de Black Panthers rond.

Stuk voor stuk krijgen ze de kans om hun woordje te doen. Want de media hebben zich niet laten afschrikken door de 250 dollar parkeergeld, waarmee de rechtbank in Santa Maria de kosten voor de organisatie en beveiliging van de procesgang van vandaag hoopt terug te verdienen. Honderden nieuwsorganisaties zijn aanwezig. Als alle omstanders zijn geïnterviewd, beginnen ze gewoon met elkaar. ,,Journaliste uit Nederland?'', vraagt iemand van Reuters. ,,Daar hebben we nog geen sound bite van. Wil je dat voor de camera herhalen?''

Bijna twee uur nadat hij naar binnen was gegaan, verschijnt Jackson weer voor de menigte, onder oorverdovend gekrijs en een zwarte paraplu. Binnen heeft hij zijn onschuld bepleit, nadat de rechter hem eerst een tik op de vingers had gegeven omdat hij 21 minuten te laat was komen dagen.

Eenmaal bij zijn auto, helpen twee paar handen hem op het dak. Daar staat de King of Pop, lijkwit en graatmager. Hij wuift naar de mensenmassa en doet een paar halfslachtige danspasjes. Als de auto zich eindelijk in beweging zet, dromt er een onontwarbare kluwen beveilingsmensen, cameralieden en fans omheen. Een enkeling wordt hardhandig aangepakt en Myro wordt bijna onder de voet gelopen. ,,Is het je opgevallen dat de media allemaal blank zijn, en veel aanhangers van Jackson zwart?'', vraagt Wiedjai Sewgobond, ook een fan uit Nederland. ,,Dat worden straks rellen bij het proces'', voorspelt hij.

Langzaam zet de stoet zich in beweging, in de richting van het dertig kilometer verderop gelegen Los Olivos. Daar bevindt zich de ranch van Jackson, `Neverland', het enige stukje grondgebied ter wereld waar de ster het zelf nog voor het zeggen heeft. Maar over de bijeenkomst die daar is georganiseerd `in the spirit of love and togetherness' mag geen letter worden gepubliceerd. Anders krijgen de media zelf een proces aan de broek.