Drie domme dingen

Ik bezit een leuk, niet al te luxueus appartement in het centrum van Amsterdam, dat ik anderhalf jaar geleden (als huurder) kocht voor 111.500 euro met een lening van 126.000 euro. Volgens de makelaar kan ik het nu voor 150.000 euro verkopen, maar dat bedrag stelt mij niet in staat om er echt op vooruit te gaan wanneer ik een ander huis koop binnen Amsterdam, en hogere vaste lasten dan nu kan en wil ik niet betalen. Mijn collega's op kantoor beweren dat het aantrekkelijk is om mijn huis aan te houden en te verhuren voor zeg 750 euro per maand en een huurwoning te zoeken voor maximaal 400 euro. Mijn inkomen ligt onder de ziekenfondsgrens. Als ik ga rekenen, levert deze optie op termijn behoorlijk wat rendement op, en als ik met pensioen ga (over vijftien jaar) is het huisje nog steeds van mij.

(K. van T.)

Onzin. Dit valt onder de categorie `Reken je rijk en let verder nergens op', wat dit gezegde ook zegt. Een mens kan drie domme dingen doen: in de krant schrijven, huizen verhuren en borg staan. U kijkt bijvoorbeeld niet naar de (onderhouds)kosten van uw verhuurde huis, de belasting in box 3, huurders die uw huis uitwonen, niet betalen enzovoort. En waar en wanneer vindt u voor die prijs een geschikt huurhuis in Amsterdam? Blijf zitten waar u zit.

    • Adriaan Hiele