Directies verbloemen schoolgeweld

Schooldirecties maken te weinig werk van het aanpakken van geweld op school. Dat zei minister Van der Hoeven (Onderwijs, CDA) gisteren in een reactie op de moord door een leerling op docent H. van Wieren.

De moord had afgelopen dinsdag plaats in de kantine van het Haagse Terra College. De verdachte, de 16-jarige Murat D., heeft volgens justitie inmiddels bekend.

Van der Hoeven vindt dat directies agressie en geweld op school nog te vaak ,,verbloemen''. ,,Ik ben ervan overtuigd dat er meer ingegrepen moet worden dan nu gebeurt'', zei zij. ,,Als de schoolleiding dat niet doet, ontstaan er onveilige situaties.''

Ook premier Balkenende vindt de schietpartij op de vmbo-school gisteren ,,meer dan een incident''. Volgens de premier is sprake van een ,,spiraal van toenemend geweld'' en moet worden nagedacht over de oorzaken. Hij verwees daarbij ook naar het vertonen van geweld in de media, en de gevaren van computerspelletjes.

Schoolleidersorganisatie AVS en de protestants-christelijke Besturenraad bestrijden dat schooldirecties geweld verbloemen. ,,Sinds een paar jaar worden scholen juist opener'', zegt een woordvoerder van de Besturenraad. ,,De angst dat openheid over geweld leidt tot een negatief imago en minder leerlingen, wordt kleiner.''

Ook de oppositiepartijen PvdA en GroenLinks reageren afwijzend op de uitspraken van Van der Hoeven. Volgens Tweede-Kamerlid Tichelaar (PvdA) is het moment van de uitspraken ,,ongepast''. ,,Bovendien doen ze geen recht aan de inspanningen die veel scholen doen om de veiligheid te vergroten. Mensen in het onderwijs worden hier kwaad over.'' Zijn collega Vendrik (GroenLinks): ,,Scholen moeten alles zelf doen, en krijgen dan zo'n beschuldiging over zich heen. Dat kan niet.''

Volgens een woordvoerder baseert Van der Hoeven zich op ,,signalen dat veel docenten zich niet veilig voelen op school''. De minister kondigde in december een onderzoek aan naar agressie op scholen. De resultaten worden in april verwacht. Zij zal dan ook maatregelen aankondigen, zei de woordvoerder. Volgens PvdA-fractievoorzitter Bos moeten jongeren die zich ernstig misdragen van school worden afgehaald en apart worden opgevangen.

Hoofdartikel: pagina 19

De agressieve scholier: pagina 48