...de krant antwoordt

De lezer gebruikte het woordenboek Van Dale, maar bij onze correspondent in Moskou staat ook het woordenboek van Koenen nog in de kast, zo blijkt. Ik heb de e-mail van de lezer namelijk doorgestuurd naar Coen van Zwol. Hij mailt het volgende terug:

,,Bij het woord demagoog staat in Koenen: `Volksleider, maar vrijwel steeds in ongunstige zin: volksmenner'. Volksmenner vind ik achteraf een veel te negatieve typering voor de nieuwe Georgische president Michail Saakasjvili. Achteraf had ik liever het woord `populist' gebruikt. Want een politieke schurk is Saakasjvili naar mijn mening niet, en zo heb ik hem ook nooit neergezet. Dat hij een populist is, illustreerde ik met enkele voorbeelden. Maar zoals het gaat bij de krant: het stuk moest iets korter en die alinea verdween. Dus dan alsnog maar wat recente voorbeelden van populisme à la Saakasvjili. Demonstratief reizen met metro en trolleybus, de belofte dat hij als president in zijn kleine appartement blijft wonen en niet in de residentie. Een recente toespraak waarin hij een topambtenaar zes uur de tijd geeft om zijn eigen zoon te ontslaan. ,,Als politicus is Saakasjvili geslaagd; over zijn talent als staatsman is de jury nog in beraad'', schreef ik in een eerder portret. (`Niet bang voor de confrontatie'; 25 november). Populisme, ongedurigheid en flamboyante gebaren zijn prima in de oppositie: als president van het politieke kruitvat Georgië bespeelt Saakasjvili hopelijk ook andere registers.''

Achteraf bezien dus liever `populist' dan `demagoog'. De lezer krijgt gelijk en de correspondent merkt berustend op dat het stuk korter moest en er ,,een alinea verdween''. De gekozen bewoordingen in het stuk hadden daarop aangepast kunnen worden. Hoe beknopter een artikel, hoe minder ruimte voor kleurrijke omschrijvingen. Maar nu we toch achteraf woorden wegen: wat zegt Van Dale dan over `populist'? Dat blijkt ,,iemand die zich opwerpt als leider van het volk'', waarbij populisme wordt verklaard als ,,populaire, oppervlakkige, (enigzins) demagogische betoogtrant''. Daarmee lijken we de nuance toch te hebben gevonden. Saakasjvili is `enigszins' een demagoog.

    • F.E. Jensma