Dansen op de geur van de aromajockey

Aroma jockey ODO7 verovert het clubcircuit met geuren. Aan Lisette Douma vertelt hij over de invloed van clementine, musk en kruidnagel op de dansvloer.

Tabaksrook, zweet, bier, etensluchten en schoonmaakmiddelen bepalen vaak de geur in uitgaansgelegenheden. De aromajockey ODO7 brengt daar verandering in. Wie op een feestje komt waar hij draait, wordt verrast door de frisse geur van clementine of de intense geur van muskus.

Sinds anderhalf jaar is de Amsterdammer Erich Berghammer onder de naam ODO7 actief als aromajockey. Hij draait geen muziek en toont geen beelden, maar verspreidt geurtjes. Met kookplaten, pannen, houtskool, een ventilator en veel flesjes bestuift hij feesten met meer dan 160 geuren. Hij mixt zijn luchtjes op de musicflow van de dj.

,,Mijn werk lijkt op dat van een dj. Ik kijk naar het publiek, ik onderzoek hun emoties en zoek daar een passende geur bij. Mensen die alcohol drinken, houden vaak van een verfrissende clementine of een sinaas. Als de sfeer wat intenser wordt, kun je overgaan tot een musk. Dat zijn mijn beste smellers, bijna iedereen vindt ze lekker.'' En wie dat niet vindt, hoeft geen last te hebben van de luchtjes. ,,Mijn geuren zijn heel subtiel. Als je ze wilt ruiken, kan dat, maar het hoeft niet. Met mijn geuren kan ik mensen laten reizen van de Zwitserse bergen naar een exotisch marktplein. Maar daar moeten ze wel voor openstaan.''

KUNSTENAAR

ODO7 zegt dat zijn werk niet verward moet worden met dat van aromatherapeuten. ,,Dat is een wetenschap, ik ben een kunstenaar.'' Maar net als bij aromatherapie heeft zijn werk wel degelijk effect op de gemoedstoestand van mensen. ,,Tijdens mijn eerste optreden in Utrecht gebruikte ik een geur die heet opopanax. Dat is een soort mirte, een hele duistere geur. Daarmee breng je je publiek terug naar bijbelse tijden, ze worden niet vrolijk. Gelukkig heb ik een tegengif, dat is clementine. Daarvan gaat iedereen glimlachen. Maar ik heb ervan geleerd; voor een club gebruik ik de opopanax niet.'' Ook andere luchtjes zijn taboe, zoals koffie- of etensgeuren. ,,Mensen denken aan een werkdagochtend als ze dat ruiken.''

ODO7 haalt zijn geurtjes overal vandaan. ,,Sommige geurbronnen zijn heel simpel. Kruiden, zoals kruidnagel en steranijs, haal ik bijvoorbeeld gewoon bij de natuurwinkel. Die zijn lekker als wierook. Ik bestel ook veel dingen via internet in het buitenland, zoals etherische oliën. Ik probeer altijd de hoogste kwaliteit te kopen; dat zijn oliën die verkregen zijn uit biologische planten. Dat is zuiverder. Met synthetische geuren kun je mensen niet laten reizen. Bij een synthetische citroengeur ruiken mensen bijvoorbeeld de zon op de citroen niet. Het is het verschil tussen je thee zoet maken met honing of met dit soort suiker'', vertelt ODO7 terwijl bij wijst naar het zakje synthetische suikerstof naast zijn koffie-verkeerd.

Naast zijn zoektocht naar kwaliteitsgeuren treft ODO7 thuis ook veel voorbereidingen voor zijn optredens. ,,Ik moet geuren snel weg kunnen halen. Ik doe veel met pannen water, daar kun je snel een deksel opleggen. Met een wolk waterdamp verdrijf je geur ook, en daarmee zuiver je de lucht. En er zijn bepaalde houtsoorten die een geur neutraliseren. Het is net als koken, daarbij moet je ook dingen voorbereiden.''

Maar tijdens het optreden zelf improviseert ODO7. ,,Alles is afhankelijk van de sfeer die er hangt en van de muziek van de dj. Ik heb alles bij me, en dan zie ik wel. Soms ben ik negatief verrast. Dan is de muziek bijvoorbeeld slecht. Ik werk ook wel eens met hele goede dj's, dat is een uitdaging. Dan doe ik extra mijn best.''

WIEROOK

Van het publiek krijgt hij over het algemeen goede reacties. ,,Mannetjes in grijze pakken houden ervan, maar mensen op een gekke houseparty ook. Ik heb volgens mij ook fans. Die komen tijdens optredens naar me toe. Ze stellen vragen en willen dingen ruiken. Ze willen niet meer naar een feest met stank.'' ODO7 heeft al op grote feesten gestaan, zoals Lovefields en Mysteryland. Dit voorjaar gaat hij naar het beroemde festival Roskilde in Denemarken. ,,Ik heb een boekingskantoor hier in Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland, Estland en Maleisië. Ik ben nu bezig met een boekingskantoor in heel Europa.''

Zijn ambities stoppen niet bij Europa. ,,Ik werk nu samen met componist Jan Kees van Kampen aan een event dat geur, video en muziek moet combineren.'' Daarnaast is hij van plan binnenkort wierook op zijn internetsite te verkopen. ,,De wierook die je in Nederland koopt bestaat uit houtpoeder, lijm en synthetische geurstoffen. Als je dat opsteekt, hangt er in de kamer een toxische atmosfeer. Alleen bij Japanse of Tibetaanse wierook is dat niet het geval. Ik wil die wieroken naar Nederland halen.'' Wie daar niet op kan wachten, kan ook zelf wierook maken. ,,Koop ronde schijven houtskool, steek die aan en leg er kruiden uit de natuurwinkel op, dan heb je ook een lekkere wierook. Leg de houtskool wel op een veilige plek op een brandvaste ondergrond.'' ODO7 heeft ook nog een kruidsuggestie. ,,Gebruik kruidnagel, daarmee verwijder je een negatieve atmosfeer. Soms komt er een onplezierig iemand bij je over de vloer. Als diegene weg is, kan zijn sfeer blijven hangen. Kruidnagel verwijdert die. En het helpt ook uitstekend tegen insecten.''

Voor meer informatie:

www.civilrevoltage.com/odo7