Britse verzekeraars willen nieuw Shell

Britse aandeelhouders, onder aanvoering van voornamelijk verzekeringsbedrijven, van de Koninklijke/Shell Groep willen dat het olie- en gasbedrijf belangrijke veranderingen doorvoert in de structuur de onderneming. Dit schreef de Britse krant The Daily Telegraph gisteren.

De Britse grootaandeelhouders vinden dat Shell de structuur van de multinational moet herzien, omdat het té bureaucratisch zou zijn. Daardoor kan deze onderneming volgens hen minder snel opereren. Op dit punt heeft het concern volgens de verzekeringsbedrijven terrein verloren aan veel andere vergelijkbare energiebedrijven.

Shell heeft hoofdkantoren in zowel Den Haag als Londen, die worden geleid door aparte managementteams. ,,Deze structuur is tekortgeschoten tegenover de aandeelhouders'', aldus een van de investeerder in de Telegraph. De verzekeraars eisen niet het aftreden van Shells topman Sir Philip Watts.

De institutionele aandeelhouders komen met hun eis naar aanleiding van het nieuws van een week geleden dat de Nederlands-Britse onderneming veel minder `bewezen' olie- en gasreserves heeft dan lange tijd werd aangenomen. De bijstelling van 20 procent – het equivalent van 3,9 miljard vaten olie – heeft kwaad bloed gezet bij veel internationale investeerders, die vooral kritiek hadden op het gebrek aan uitleg voor de wijziging door het topmanagement van Shell.

Volgens de Britse krant zijn de grote investeerders in Groot-Brittannië bezig om gezamenlijk Lord Oxburgh of Liverpool, een onafhankelijke commissaris in het bestuur van Shell Transport and Trading, aan te schrijven. Shell Transport and Trading is de Britse arm van het bedrijf. Wie de brief zullen ondersteunen, is onbekend. De Associatie van Britse verzekeraars wilde geen namen noemen van leden die meedoen aan de brief, maar stelde wel dat er bezorgdheid is onder de verzekeraars en dat er naar `de zaak' wordt gekeken.