AVRO verlaat Netwerk voor Twee Vandaag

De AVRO moet actualiteitenrubriek Netwerk op Ned. 1 verlaten en meewerken aan Twee Vandaag op Ned. 2. Dat heeft de raad van bestuur van de Publieke Omroep gisteren bekendgemaakt.

De raad van bestuur ziet de beslissing van vandaag als ,,logisch vervolg'' op een in 2002 genomen besluit om de AVRO als thuisnet Ned. 2 te geven, en de EO Ned. 1. Het thuisnet is het net waarop een omroep de meeste programma's uitzendt. In 2002 is ook besloten dat omroepen mochten meedoen aan de actualiteitenrubriek op hun thuisnet. Met het besluit wil de raad van bestuur de impasse doorbreken waarin de omroepen die meewerken aan Netwerk (AVRO, KRO, NCRV) en Twee Vandaag (EO en TROS) zijn beland. De raad van bestuur heeft gisteren gedreigd gebruik te maken van haar bevoegheid om zendtijd van omroepen af te nemen als die niet mee wilden werken.

Over twee weken moeten de omroepen laten weten hoe zij de uitruil willen vormgeven die in september dit jaar gerealiseerd moet zijn.

Op de redacties van Netwerk heerst volgens hoofdredacteur Maria Henneman (AVRO) ,,verslagenheid, woede en verdriet.'' De uitzending begon gisteravond met een tekst in beeld: `De omroeppolitiek heeft het vandaag gewonnen van het programma. Netwerk wordt de nek omgedraaid. We zijn verbijsterd.' De redacties beraden zich op verdere acties. Henneman: ,,Het is ongelooflijk dat twee goed functionerende rubrieken opgeofferd worden aan omroeppolitieke belangen.''

De directie van de AVRO heeft het verzet tegen de uitruil met EO inmiddels opgegeven. De directie van de omroep zei gisteren in een verklaring met het besluit van de raad van bestuur in te stemmen en zich ,,zo constructief mogelijk'' op te zullen stellen in het overleg met de TROS en andere omroepen die op Ned. 2 uitzenden. Wel liet AVRO-directeur Ad 's Gravesande weten het ,,zeer betreurenswaardig'' te vinden dat ,,bestuurlijke en omroeppolitieke opvattingen bij de Publieke Omroep prevaleren boven journalistiek-inhoudelijke overwegingen''.

De formule van Twee Vandaag verandert mogelijk met de komst van de AVRO. Er zouden plannen bestaan om er een licht informatief programma van te maken met veel aandacht voor regionaal nieuws. Dat zou beter passen bij het breed toegankelijke net dat Ned. 2 moet zijn. Twee Vandaag-hoofdredacteur Klaas Samplonius (TROS) laat weten dat met de TROS te praten valt over aanpassing van de formule. ,,Bijvoorbeeld over de verhouding tussen binnenlands, regionaal en buitenlands nieuws. Maar Twee Vandaag blijft Twee Vandaag. En zo blijft het ook heten'', aldus Samplonius.