`AIVD had dossier Oudkerk'

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft enkele jaren geleden al een dossier aangelegd over bordeelbezoeken van Rob Oudkerk, PvdA-wethouder in Amsterdam. Oudkerk zou zich in een chantabele positie hebben gebracht. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

Volgens De Telegraaf is Oudkerk daadwerkelijk gechanteerd, vier jaar geleden toen hij nog Tweede Kamerlid was. Van een bordeelbezoek in Den Haag zouden foto's en videobeelden zijn gemaakt. Oudkerk was niet voor commentaar bereikbaar.

Oudkerk zou op 17 maart 2000 een brief hebben gekregen waarin hem werd meegedeeld dat er ,,een aantal opnamen'' waren gemaakt van zijn bezoek aan ,,een buitenlandse prostituee''. De foto's zouden mogelijk worden gepubliceerd en zouden ook aan partijgenoten zijn toegezonden.

Volgens De Telegraaf deed Oudkerk daarna aangifte van afpersing bij de Amsterdamse politie. De krant zegt inzage gehad te hebben in het proces-verbaal. Een onderzoek naar de herkomst van de brief zou niets opgeleverd hebben.

De anonieme dreigbrief aan de politicus kwam volgens de krant afgelopen week in bezit van Parool-columniste Heleen van Royen. Zij publiceerde vorige week zaterdag een column waarin ze meldde dat Oudkerk haar verteld had over zijn frequente bezoeken aan bordelen en pornografische internetsites, en over zijn gebruik van cocaïne.

Juist de bordeelbezoeken zouden Oudkerk chantabel hebben gemaakt, concludeerde de AIVD, zo meldt de Volkskrant. Volgens de krant ging Oudkerk als Kamerlid voor ,,betaalde liefde'' naar de Schilderswijk in Den Haag. Oudkerk betuigde afgelopen woensdag tegenover de gemeenteraad zijn spijt over zijn ontboezemingen aan Van Royen.