Afscheid populaire tv-series doet pijn

De cast en de schrijvers van Friends waren bedrukt toen ze dinsdag de pers voor het laatst te woord stonden. Volgende week nemen ze de allerlaatste aflevering op van de comedy die in tien jaar tijd sterren maakte van Jennifer Aniston, Matthew Perry en de andere vier hoofdrolspelers. Aniston vergeleek hun gemoedstoestand met die van ,,delicaat porselein op weg naar een stenen muur van onvermijdelijke pijn''.

Het is niet voor het eerst dat Amerika, en op enige afstand de rest van de wereld, afscheid neemt van een lievelingskomedie. Het was even triest toen het doek zakte voor Seinfeld, of iets langer geleden Cheers, Taxi, Family Ties, The Cosby Show, M.A.S.H. en All in the Family. Dat het dit jaar extra pijn doet komt omdat naast Friends (sinds 1993) ook Sex and the City (1998), Frasier (1993) en misschien Everybody loves Raymond (1996) er allemaal mee ophouden.

Na het verscheiden van Cheers in 1993 nam Kelsey Grammar zijn rol van psychiater Crane mee naar zijn eigen serie Frasier. De laatste tijd ontving hij naar verluidt twee miljoen dollar per aflevering. In totaal kostte de serie 125 miljoen per seizoen, een bedrag dat zender NBC niet nogmaals wilde opbrengen. Ook bij de andere series is het einde vooral een kwestie van geld, al beginnen de acteurs van Friends ook een beetje oud te worden voor hun rol van vrolijke dertigers.

Na ieder afscheid bloeit iets nieuws op, zoals dit seizoen Two and a Half Men met Martin Sheen. Op HBO speelt Larry David al weer een paar jaren de sterren van de hemel in Curb your Enthousiasm. En de getekende sterretjes van The Simpsons, populair sinds 1989, kunnen nog vele jaren mee.

Kelsey Grammar heeft nog geen nieuwe komedie gevonden, maar wordt genoemd voor de rol van Max Bialystock in de Broadwaymusical The Producers. Maar eerst gaat hij met de hele cast en crew eind maart op Hawaï een weekje afscheid nemen van 22 jaar dokter Frasier Crane. Matt LeBlanc neemt zijn rol in Friends na zo'n 240 afleveringen mee naar de spinoff Joey.

In Nederland gebeurt alles zoals gebruikelijk later. Van Frasier is op Ned. 3 nu het negende seizoen te zien, op Net 5 beleeft Sex and the city dit najaar zijn finale en met Friends is Yorin ergens aan het einde van het negende seizoen. In ieder geval zullen alle series nog tientallen jaren onder ons zijn in de herhalingen.