Wisseling aan de top van Adecco

Adecco, het grootste uitzendconcern ter wereld dat wegens boekhoudkundige onregelmatigheden in moeilijkheden is gekomen, heeft vandaag wisselingen in het topmanagement bekendgemaakt.

De financieel directeur en de topman van de Noord-Amerikaanse activiteiten, waar volgens Adecco de onregelmatigheden zijn geconcentreerd, stappen op.

Daarmee zet de groep de eerste publieke stap sinds Adecco afgelopen maandag in een vrije beursval terechtkwam, toen het niet nader gespecificeerde onregelmatigheden had bekendgemaakt. De groep volstond toen met het aangeven dat het om ,,zwakheden bij de interne controle'' ging. Het gebrek aan meer informatie lokte daarop een storm van kritiek van beleggers uit.

Om de schade aan de geloofwaardigheid te beperken kondigde Adecco vanmorgen verder aan dat de voorzitter van de raad van commissarissen zich voortaan met de dagelijkse leiding zal bemoeien en leiding zal geven aan de pogingen om de problemen op te lossen.

Beleggers waren vanmorgen niet onder de indruk van de maatregelen. Op de beurs van Zürich zakte de koers van Adecco met 6,4 procent om vervolgens weer iets bij te trekken.

De financieel directeur van Adecco die opstapt, oogstte kritiek toen hij deze week uitgebreid de International Herald Tribune te woord stond, hoewel Adecco maandag had gezegd geen verdere toelichting te zullen geven op de bekendmaking van de onregelmatigheden en het besluit de publicatie van de jaarcijfers op 4 februari uit te stellen.

Vandaag zegt Adecco in een verklaring op zijn website dat de problemen in Noord-Amerika ook het gevolg zijn van de veiligheid rondom het computersysteem. Voor het eerst specificeert de groep dat het behalve om onduidelijkheden in de boekhouding ook gaat om foute rekeningen die niet tijdig zijn ontdekt en gecorrigeerd en de waarschijnlijkheid van meer fouten door gebrek aan helderheid. Sommige fouten zijn inmiddels hersteld, aldus de verklaring.

Adecco weigert opnieuw verdere toelichting. Het verwijst daarbij naar de onderzoeken van het openbaar ministerie in New York en van de SEC, de financiële toezichthouder in de VS, die deze week zijn begonnen. Helemaal niets zegt Adecco over de financiële consequenties van de onregelmatigheden. Wel meldt de groep dat het eind 2003 1,4 miljard Zwitserse franc (900 miljoen euro) in kas of andere liquide middelen heeft, ,,een basis voor het vertrouwen van het bestuur in de soliditeit van de onderneming''.