WHO: civetkat is bron van sars

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft in kooien van civetkatten sporen aangetroffen van het virus dat bij de mens de besmettelijke longziekte sars veroorzaakt. Het gaat om kooien in een restaurant in de Zuid-Chinese stad Guangzhou, waar een twintigjarige serveerster werkte die mogelijk besmet is met sars. ,,Testen hebben het sars-coronavirus aangetoond op elke kooi'', zo verklaarde Dr. Robert Breiman, hoofd van een WHO-delegatie in de Zuid-Chinese provincie Guangdong vandaag.

Het wordt daarmee steeds aannemelijker dat de civetkat inderdaad een belangrijke schakel vormt in de overdracht van sars, maar hoe precies is nog steeds niet bekend. Breiman stelt wel dat de ziekte vrijwel zeker van dieren afkomstig is. ,,Ik denk dat er heel duidelijke bewijzen zijn dat dieren het reservoir (van het sars-virus) vormen.''

Volgens Breiman vormt de jongste sars-uitbraak geen directe bedreiging van de volksgezondheid in China. Dat is een welkome mededeling aan de vooravond van het Chinees Nieuwjaar op 22 januari, een tijd waarin traditioneel honderden miljoenen mensen door het hele land op reis gaan om hun familie te bezoeken.

Eerder deze week verklaarde Zhong Nanshan, hoofd van het Onderzoekscentrum voor Ademhalingsziekten in Guangzhou, dat onderzoek heeft aangetoond dat 70 procent van de civetkatten het sars-virus bij zich draagt, terwijl 40 procent van de handelaren in wilde dieren antistoffen tegen de ziekte heeft.

Guangdong wil het vangen en eten van civetkatten ook voor de toekomst verbieden. ,,Het moet een permanente beslissing zijn'', aldus Xu Ruiheng van het Centrum voor Ziektenbestrijding in Guangdong. Vorig jaar werd de handel en consumptie van de ook toen al verdachte civetkatten eerst verboden, maar later toch weer vrijgegeven.

China telt momenteel nog twee mogelijke gevallen van sars. Een man die volgens de WHO en volgens het Chinese ministerie van Volksgezondheid zeker aan aan de ziekte leed, is ruim een week geleden genezen verklaard. Hoe hij de ziekte heeft gekregen is nog onduidelijk.