Verder verschenen

Bert Muns is doorkneed in het politievak en weet de saaiheid ervan verrassend goed over te brengen in zijn politieromans. In Wurgkoord (Luitingh-Sijthoff, 272 blz. €14,95), zijn zesde boek rond heldin Francien van Anshem wordt de Utrechtse `tramverkrachter' haar slachtoffer.

`Op vrijdag 25 oktober, exact een week voordat het eerste lijk ontdekt werd op het terrein van het Dupayne Museum, bezocht Adam Dalgliesh voor het eerst het museum.' Na zo'n eerste zin heb je als thrillerauteur je lezers wel te pakken. P.D. James voegde met Het moordkabinet (De Boekerij, 432 blz. €18,50) een nieuwe dikke pil toe aan haar serie over Adam Dalgliesh, waarvan de verfilming al meteen deze winter op tv is.

Alexander McCall Smith schreef zijn tweede roman over Precious Ramotswe, de Botswaanse Miss Marple die ook in The No. 1 Ladies' Detective Agency al op eigenzinnige wijze misdaden van allerlei kaliber oploste. In Tranen van de giraffe (Luitingh-Sijthoff, 224 blz. €14,50) is haar chaotische privé-leven wederom totaal vervlochten met haar zaken.

Van Patricia Highsmith verscheen postuum een bundel verhalen met het bekende psychologische inzicht en de huiveringwekkende gebeurtenissen. Het titelverhaal van De ogen van mevrouw Blynn (Sirene, 288 blz. €17,95) is een verbluffend stukje vertelkunst, al was het alleen maar omdat het het vertelperspectief heeft van een stervende.