Verdachte Baarn nog tien dagen vast

De Baarnse man die wordt verdacht van moord op het echtpaar Müller-Van der Velde, is vanmorgen door de rechter-commissaris voor de komende tien dagen in bewaring gesteld.

Dat meldt het openbaar ministerie in Utrecht. De man, die woensdag werd gearresteerd, beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De twee stoffelijke overschotten die woensdag werden opgegraven bij kinderboerderij Canton in Baarn zijn zeker menselijke resten. Het openbaar ministerie in Utrecht bevestigt dat ,,op het eerste oog twee lichamen te onderscheiden zijn''. ,,Onderzoekers van het Nederlands Forensisch Instituut zagen een voet en wat haar, van twee mensen afkomstig'', zegt woordvoerder M. Hallebeek. De technische recherche heeft vandaag de graafwerkzaamheden en het sporenonderzoek in het huis van de verdachte en het huis van het echtpaar beëindigd.

De verdachte, Paul de R., wordt in verband gebracht met de vermissing van de Haarlemse weduwe Tina Akersloot-König in februari 1970. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries brengt de onopgeloste zaak van 24 jaar geleden in verband met de Baarnse zaak, omdat de verdachte in de Baarnse zaak zich destijds ook zou hebben geworpen als beheerder van het huis van de vermiste weduwe. Sinds de verdwijning van het echtpaar Müller paste De R. op hun huis in Baarn. Al werd De R. in 1970 niet als verdachte beschouwd in die zaak, in zijn auto werd wel bloed aangetroffen en een schop met zandresten. Hij werd door de politie verhoord, maar niet gearresteerd.

Het OM in Utrecht brengt deze oude zaak nog niet in verband met de vermissinsgzaak in Baarn. ,,Wij doen geen uitspraken over het justitiele verleden van deze verdachte'', aldus een woordvoerder van het OM. De Utrechtse politie noemt de vermissingszaak in Baarn `de zaak Koekkoek', omdat de verdachte als een koekoek de bewoners uit hun huis heeft verwijderd om zich vervolgens het huis toe te eigenen. De R., die tevens wordt verdacht van fraude met de financiën van het paar, zou overboekingen hebben gedaan van hun rekening. Er zijn sterke aanwijzingen dat hij tevoren op de hoogte was van de financiële situatie waarin het echtpaar verkeerde.

Buurtbewoners van het echtpaar uit de omgeving van de Rembrandtlaan waar de Müller's woonden, zeggen de afgelopen twee jaar drie keer op het Baarnse politiebureau melding te hebben gemaakt van `een vreemde situatie'. De laatste keer was de afgelopen zomer.

,,Het paar ging nooit langer dan een paar dagen op vakantie. Hij had last van reuma'', zegt buurtgenoot H. van der Meij. ,,En wat me het meest bevreemdde: dat zij haar poes alleen liet. Ze was stapel met de poes.''

Volgens een andere bewoner haalde de politie de schouders op over de meldingen. ,,'Dat komt wel vaker voor,' zei de agent. Ze namen niet eens de moeite het in de computer op te nemen.'

De Utrechtse politie zoekt op dit moment uit of de Baarnse politie onzorgvuldig te werk is gegaan. ,,Als iemand nadrukkelijk meer keren zegt: `ik vertrouw het niet, dit zaakje stinkt', hadden wij moeten handelen'', zegt de politiewoordvoerder.