Treurnis in Salt Lake City

Met de Olympic Oval in Salt Lake City gaat het slecht. Door bezuinigingen is de helft van het personeel onlangs ontslagen, inclusief directeur Nick Thometz. Ook de Nederlandse schaatstrainer Bart Schouten raakt per 15 maart zijn baan kwijt. Hij was als coach in dienst van de stichting die het voortbestaan van een deel van de olympische erfenis, waaronder de ijsbaan, moet garanderen. Van de vier fulltime-ijsmeesters zijn er twee ontslagen. ,,Ze houden de baan open voor het publiek, maar van het olympische programma – het opleiden van kinderen tot goede schaatsers – blijft niks over'', zegt Schouten in Nagano. Het is de bedoeling dat volgend jaar de WK sprint in Salt Lake City worden gehouden. ,,Alle vrijwilligers zijn ook boos vertrokken. Hoe ze volgend jaar de WK sprint moeten organiseren weet ik niet.'' Schouten betreurt vooral het vertrek van Thometz en hij sluit ook niet uit dat de baan op termijn dicht gaat. ,,Eén van de redenen van de bezuinigingen is dat ze de olympische accommodaties in stand willen houden, maar er is ook sprake van dat de baan in 2008 aan Kearns wordt overgedragen, een van de armste wijken van Salt Lake City.'' Dat betekent waarschijnlijk de doodsteek voor de Utah Oval.