Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de herdenking op de scholen in Den Haag van het drama op het Terra College afgelopen dinsdag. Tevens een reportage over de bombrieven die vanuit het Italiaanse Bologna aan diverse Europese instellingen zijn gestuurd. Ned.2, 18.23-19.05u.

Nova. Reportage over de herdenking van de doodgeschoten leraar Hans van Wieren en aandacht voor de popzanger Michael Jackson die vandaag voor de rechter is verschenen omdat hij verdacht wordt van seksueel misbruik van minderjarigen. Ned.3, 22.33-23.03u.

PRAATPROGRAMMA

Paul Rosenmöller en... Irene von Lippe-Biesterfeld. Oud-politicus Paul Rosenmöller ontmoet in de tweede aflevering van zijn gespreksserie op haar landgoed in Zuid-Afrika Irene van Lippe-Biesterfeld. Gisteren door Hans Wammes in tv-vooraf besproken. Ned.1, 22.22-22.45u.

KUNST

Het uur van de wolf: Liefde of oorlog. Portret van oorlogsfotograaf en mede-oprichter van Magnum Robert Capa (1913-1954). Op zijn 23ste was Capa al de beroemdste oorlogsfotograaf in de wereld. Hij fotografeerde de Spaanse Burgeroorlog, de invasie van Normandië en de oorlog van de Amerikanen in Vietnam. Met archieffilms en herinneringen van familieleden, vrienden en collega's zoals Henri Cartier-Bresson en de vorige maand overleden Eva Besnyö. Ned.3, 20.33-22.00u.

FILM

Memphis Belle (Michael Caton-Jones, 1990, Engeland). Gelijknamige documentaire van William Wyler uit 1944 stond model voor even ouderwets als clichématig oorlogsdrama over de laatste missie van een Amerikaanse bommenwerper in de Tweede Wereldoorlog. Bemanning bestaat uit tien onschuldige jongens, onder wie Matthew Modine. Veronica, 20.30-22.20u., met reclame.

.Men in Black (Barry Sonnenfeld, 1997, VS). Sciencefiction-komedie vol uitzinnige actie en verrukkelijk voorspelbare visuele en verbale grappen. Naast zorgzaam arrogante Tommy Lee Jones is ook Will Smith een man in het zwart, die assisteert bij de geboorte van een buitenaardse inktvis en de aarde beschermt tegen een gigantische kakkerlak. VRT, 21.35-23.09u., met reclame.

.Serial Mom (John Waters, 1994, VS). Voormalige `koning der wansmaak' Waters maakte satire over Doris Day-achtig moederschap en de Amerikaanse media. Kathleen Turner als voorbeeldige moeder die iedereen vermoordt die haar niet bevalt. Net5, 21.55-23.40u., met reclame.

.Extraño (Santiago Loza, 2002, Argentinië). Vorig jaar in Rotterdam met Tiger Award bekroond debuut is een loodzware, rigide, maar af en toe wonderschone studie naar de gemoedstoestand van een veertiger die afscheid genomen lijkt te hebben van de werkelijkheid. Regisseur Loza eertijds in deze krant: ,,Ik zie het als mijn plicht om via kleine details de wortels van de pijn en het verdriet te onderzoeken.'' Ned.3, 23.23-0.42u.

Lovesick (Marshall Brickman, 1983, VS). Romantische komedie van de co-scenarist van Woody Allens `Sleeper', `Annie Hall' en `Manhattan' haalt niet het niveau van de meester zelf. Psychiater Dudley Moore valt voor patiënte Elizabeth McGovern en wordt bijgestaan door de geest van Freud (Alec Guinness). Ned.1, 23.33-1.02u.

.Idioterne/The Idiots (Lars von Trier, 1998, Denemarken/Frankrijk/Italië/Nederland). Door de kritiek gereserveerd ontvangen Dogma-film van Von Trier. Geheel op video uit de hand gedraaid doet de film verslag van een gezelschap min of meer welgestelde Denen die zich in hun vrije tijd als geestelijk gehandicapten gedragen en als zodanig restaurantbezoekers, gemeenteambtenaren maar ook collega's en familie lastigvallen. Belangwekkende en provocerende film heeft per saldo last van ideeënarmoe. Canvas, 23.45-1.35u.

Der Mörderclub von Brooklyn (Werner Jacobs, BRD, 1967). Zie tv-vooraf. ARD, 1.25-2.55u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met directeur van Conamus en oud-zangeres van Earth & Fire Jerney Kaagman. Voor velen is zij het strenge, maar rechtvaardige jurylid van Idols. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van illustrator Teun Berserik in Den Haag besprekingen van o.a. Lapidarium, dagboek van de Poolse journalist Ryszard Kapuscinski en de tv-documentaire The New Americans. Verder een verslag vanaf het literaire festival Winternachten in het Haagse Theater Aan Het Spui en gesprekken met Frank Westerman, Henk van Woerden en Antjie Krog over Zuid-Afrika. 747AM, 21.02-23.00u.