Schuld van failliet Palthe 2,1 miljoen

Stomerijketen Palthe is failliet. Het bedrijf kampt met een schuldenlast van 2,1 miljoen euro en een afnemende vraag. Het faillissement heeft betrekking op het moederbedrijf en de zestien eigen filialen. Bij Palthe werken zeventig mensen in vaste dienst en zestien oproepkrachten. De zeventig franchise-filialen blijven buiten het faillissement. Alle stomerijen blijven open, in afwachting van een mogelijke doorstart.

Curator E. Heuzeveldt onderhandelt met twee gegadigden, waaronder de huidige grootaandeelhouder Manaus Business Development. De Amsterdamse investeringsmaatschappij nam Palthe in 1993 vanuit een faillissement over. De laatste jaren maakte het bedrijf weer verlies, volgens directeur M. Herter van Manaus omdat de stomerijmarkt jaarlijks met 10 procent is gekrompen. ,,Mensen vinden het te duur, het kleedgedrag is veranderd en de wasmachines zijn beter geworden'', verklaart Herter van Manaus was bezig om een nieuwe formule voor Palthe te ontwikkelen waarbij het bedrijf zich meer zou richten op mannelijke klanten. Driekwart van de kleding die wordt gereinigd, bestaat uit maatpakken. Palthe wil het interieur van de filialen moderniseren en kledingartikelen zoals sokken en stropdassen gaan verkopen.

,,Voorwaarde is wel dat de franchisenemers meedoen'', zegt Herter van Manaus. Deze hebben volgens voorzitter J. Veenhof van de Vereniging van Palthe Franchise Ondernemers, onvoldoende vertrouwen in de nieuwe formule. Franchisenemers moeten volgens hem ieder ruim 80.000 euro in het nieuwe concept investeren. ,,Dat lukt nooit, dat krijgt geen mens op tafel.''

Herter van Manaus heeft enkele weken geleden de statutaire vestiging van Palthe verplaatst naar Assen en de naam gewijzigd in Prio. Volgens hem is dit gedaan omdat de merknaam Palthe zodoende ook gebruikt kan worden voor ander reinigingsactiviteiten.

Palthe is in 1873 opgericht. Tot in de jaren zestig werd de kleding uitsluitend gereinigd in de fabriek in Almelo.

Met de ontwikkeling van de Palthenette-formule, waarbij in winkels kleding sneller en tegen een voordeliger tarief werd gereinigd, groeide Palthe uit tot de grootste stomerijketen van Nederland met een marktaandeel van vijftien à twintig procent. Het aantal filialen is de afgelopen vijf jaar teruggelopen van 120 naar 86.

Ook is de centrale reiniging in Almelo gesloten. Door het openen van haal- en brengpunten voor kleding bij NS-stations en supermarkten, heeft het bedrijf geprobeerd nieuwe klanten te trekken.