Roken mag! In de internationale trein

Veel rokers weten het niet, maar in sommige internationale treinen die over Nederlands grondgebied rijden, mag nog steeds worden gerookt. In een rookcoupé. Terwijl in de rest van Nederland rokers sinds 1 januari wordt verboden ook maar iets op te steken in de trein, wordt hen in de trein van Amsterdam naar Berlijn geen strobreed in de weg gelegd. Om de andere coupé is er een ouderwetse `rookcoupé waar gisteren gewoon nog lekker werd gerookt. De trein stopte in Amersfoort, Deventer en Hengelo. En er geldt geen toeslag op dit traject.

Bert van Duinen, hoofd van een psychiatrische instelling in Naarden/Bussum, weet ervan, zegt hij, terwijl hij in Amersfoort de rokerscoupé binnenstapt. Sterker nog, hij heeft ,,bewust een trein laten gaan'' om al reizend een sigaretje op te kunnen steken. Dat doet hij ,,twee of drie keer per week''. Heen vind ik het niet zo erg dat ik niet mag roken, maar terug drink ik graag een biertje, en dan vind ik het prettig er een peukje bij te roken.''

Voor dat biertje is in deze trein overigens óók gezorgd. In de gewone binnenlandse NS-treinen is de railtender, die vroeger met koffie, bier en broodjes langskwam, afgeschaft. In de internationale trein is nog een bar. Dáár mag niet worden gerookt, maar het biertje kan mee naar de rookcoupé.

,,De Nederlanders hebben het nog niet ontdekt'', zegt de trainmanager van NS Internationaal. ,,We krijgen extra geld van NS Reizigers als we meer binnenlandse reizigers vervoeren, maar ook de bar aan boord is blijkbaar geen reden om met ons mee te reizen.'' Volgens hem heeft zijn werkgever geen reclame gemaakt voor de `rooktrein'. Overigens geldt in de internationale treinen naar België en Frankrijk vaak wél een rookverbod. ,,Duitsland is nog niet zo ver'', zegt een medewerker van de NS. Hij wijst er wel op dat het niet in alle internationale treinen mogelijk is om binnenlandse reizen te maken zonder toeslag te betalen.