Rap en koran bij herdenking

Leraren en leerlingen van het Terra College herdachten vanmorgen de doodgeschoten leraar Hans van Wieren. Steunbetuigingen aan de verdachte Murat D. bleven uit. `Lieve mees, we zullen u missen.'

,,Een mooie indrukwekkende dienst waar leerlingen van hebben genoten.'' Aldus Gerard van Miltenburg, directeur van het Haagse Terra College, vanochtend na afloop van de herdenkingsbijeenkomst voor de doodgeschoten leraar Hans van Wieren. Een leerling: ,,Het was heel zielig.''

Naar schatting van de politie kwamen zo'n duizend mensen naar de bijeenkomst in het schoolgebouw aan de Beresteinlaan. Er werden gedichten voorgedragen van Hanny Michaelis en Evert Landswaard, er werd voorgelezen uit de koran en de bijbel, en twee leerlingen verzorgden een rap-act. Natuurlijk werd er, net als op andere scholen in het land, om 11.00 uur een minuut stilte in acht genomen.

Steunbetuigingen van leerlingen aan de verdachte Murat D., zoals die gisterochtend voor de school even plaatsvonden, bleven uit. Gisteren kondigden enkele leerlingen aan dat ze vandaag met grote foto's van Murat naar de bijeenkomst zouden komen. Resul Kaya, die optreedt als vriend en woordvoerder van de familie D., had vooraf opgeroepen om dit niet te doen.

Bij binnenkomst stond Kaya ter zijde, om naar eigen zeggen ,,te kijken of iedereen zich gedraagt''. Kaya keurt de actie van gisteren af, maar volgens hem was het gedrag van de leerlingen uitgelokt door ,,provocerende vragen van de pers''. Kaya: ,,Mede door de pers wordt de samenleving steeds gekker.'' Vanochtend werd de pers met dranghekken op afstand gehouden. De bijeenkomst was besloten. Behalve politie was een handvol medewerkers van de Stichting Welzijn Escamp, herkenbaar aan rode jasjes, aanwezig om de bijeenkomst in goede banen te leiden.

Een Marokkaanse vader noemt de actie van gisteren ,,niets meer dan een provocatie''. De vader: ,,Ik vind het onacceptabel dat de school dat toeliet, het is een slecht gebaar naar de Nederlandse gemeenschap.'' Als begeleider van zijn zoon was hij een uitzondering. De meeste leerlingen kwamen zonder ouders, in groepjes, naar de bijeenkomst.

Jeffgurette Merencia (14) arriveerde te laat en mocht niet meer naar binnen. Ze wilde eerst uitslapen. Ze vraagt of ,,die lijk'' binnen ligt. Na het ontkennende antwoord: ,,Daar kwam ik voor, voor het laatste eerbetoon aan die lijk.'' Jeffgurette was aanwezig in de kantine toen Hans van Wieren werd neergeschoten, vertelt ze. Murat D. vroeg haar nog om vuur voor een sigaret, zegt ze, vlak voordat hij schoot.

Volgens de 13-jarige Isabel was het tijdens de herdenking heel druk in de aula, veel mensen moesten staan. ,,De plek waar meneer Van Wieren is doodgeschoten is afgezet, daar mag je niet lopen.'' Eén meisje viel flauw, een ander meisje had last van ademnood. ,,Veel juffrouwen moesten huilen, het was allemaal heel zielig.'' Een leerlinge droeg een eigen gedicht voor:

ik heb hem

niet zo goed gekend

maar ik voel hier het verdriet

medeleven

van iedereen, vragen

waarom u het leven verliet

lieve mees,

wij zullen u missen

wij vergeten u niet.

Agressie: pagina 3