Oud-generaal Haïti in VS gearresteerd

In de Amerikaanse staat Florida is gisteren de Haïtiaanse oud-generaal Jean-Claude Duperval gearresteerd wegens betrokkenheid bij een massamoord. De nu 56-jarige Duperval woonde al enige tijd in de VS en werkte bij het Disney World-pretpark.

Duperval was begin jaren negentig plaatsvervangend militair bevelhebber nadat president Aristide bij een staatsgreep was afgezet. De oud-generaal zou in april 1994 als legerleider het bevel hebben gegeven tot het executeren van zeker 26 ongewapende burgers op een strand in Raboteau, ten noorden van de hoofdstad Port-au-Prince. De massamoord leidde tot de Amerikaanse interventie in Haïti, en uiteindelijk de terugkeer van president Jean-Bertrand Aristide. Tijdens de militaire dictatuur zijn zeker 3.000 mensen vermoord.

Duperval werd in november 2000 bij verstek veroordeeld wegens moord. Hij zou als legerleider van de executies hebben afgeweten en geen stappen hebben ondernomen de betrokken militairen te straffen. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

In oktober 1995 bezocht de oud-generaal de VS en bleef daar wonen, net als vele andere oud-militairen en paramilitairen uit Haïti. Onder een in de VS geldende vluchtelingenwet voor Haïtianen kreeg hij asiel. Het tijdschrift Newsweek spoorde hem in het voorjaar van 2002 op. Duperval woonde toen in Orlando, en bediende in het Disney World-pretpark de waterboten. Tegen Newsweek verklaarde hij: ,,Dit is allemaal verleden tijd. Ik moet een dochter opvoeden en leidt niet langer een publiek leven.'' Disney ontsloeg Duperval na het bekend worden van zijn identiteit. Zijn asielstatus werd hem twee weken geleden afgenomen, waardoor de weg vrij kwam om het te arresteren.

Duperval is de hoogste voormalig legerleider die door de Amerikanen is gearresteerd sinds in 2000 een federale eenheid zich met de plegers van mensenrechtenschendingen is gaan bezighouden.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International vluchtten zeker duizend misdadigers naar de VS. Inmiddels heeft de eenheid twintig van martelingen en andere oorlogsmisdaden verdachte legerleiders aangehouden. De meesten waren werkzaam in Latijns-Amerika en verhuisden naar Florida.