Onderzoek beurswaakhond naar Ed Maas en De Kroes

Voormalig LPF-voorzitter Ed Maas, zijn beursgenoteerde vastgoedbedrijf VHS en zakenpartner Eddy de Kroes zijn onderwerp van onderzoek door beurstoezichthouder AFM. Ook zakenbank Staalbankiers wordt onderzocht.

Dat is vanochtend bevestigd door Achmea, het moederbedrijf van Staalbankiers. Twee werknemers van Staalbankiers zijn ontslagen nadat zij in opdracht van VHS enkele honderden aandelen van het bedrijf hadden gekocht. Daarmee zou de koers zijn gemanipuleerd.

Maas en De Kroes zijn grootaandeelhouders van VHS Onroerend Goed Maatschappij. Dat bedrijf heeft een rekening lopen bij Staalbankiers. In augustus werden ,,bepaalde transacties in opdracht van cliënten verricht'', zegt de Achmea-woordvoerder. Deze transacties zijn nu onderwerp van onderzoek omdat ze buiten de bevoegdheden vielen van de zogeheten account managers, de contactpersonen die een bedrijf bij de bank heeft. ,,Wij hebben een week later deze overtreding geconstateerd en beide werknemers ontslagen.''

Staalbankiers heeft zowel De Nederlandsche Bank als de Autoriteit Financiële Markten ingelicht. De AFM heeft twee maanden geleden onderzoek ingesteld.

Volgens advocaat en voormalig LPF-bestuurder O. Hammerstein hebben VHS, Maas en De Kroes niets onwettigs gedaan. De Kroes wilde met toestemming van Maas zijn belang in VHS vergroten tot 10 procent. Staalbankiers had daartoe volgens Hammerstein een volmacht. ,,Als intern bij Staalbankiers iets fout is gegaan, kunnen wij daar niets aan doen.'' AFM geeft geen commentaar.

Maas was voorzitter van Lijst Pim Fortuyn, maar legde zijn functie vorig jaar oktober neer wegens de voortdurende ruzies in de partij en gebrek aan steun. De Kroes is onderwerp van een controverse omdat hij een gevangenisstraf uit de jaren tachtig voor belastingfraude met vlees nooit heeft hoeven uitzitten.

Maas bezit 75 procent van VHS, dat een beurswaarde van 184 miljoen euro heeft. De handel in aandelen VHS in Amsterdam ligt sinds gisteren stil.