OM: Teeven van onderzoek afgehaald

Officier van justitie F. Teeven geeft niet langer leiding aan het onderzoek naar de doodsbedreigingen van zijn Amsterdamse collega K. Plooy. Ook het politieteam dat het onderzoek uitvoerde is vervangen.

Dit heeft het college van procureurs-generaal (PG's) laten weten. Het onderzoek zorgde voor verdeeldheid binnen het OM. Het landelijk parket, waar Teeven is gestationeerd, was bereid bijzondere afspraken te maken met een criminele getuige die gedetailleerde verklaringen wilde afleggen over de bedreiging van Plooy en een aantal spraakmakende liquidaties in Amsterdam.

Dit zou een doorbraak in het onderzoek teweeg hebben gebracht. Volgens betrokkenen bij het onderzoek zou hard gemaakt kunnen worden dat de Serviër Streten J. achter de bedreiging van Plooy zit en ook betrokken was bij de liquidaties van criminele kopstukken als J. Femer en S. Klepper. J., die gedetineerd is in Nederland, ontkent dit.

De getuige, die zelf voor een deel bij de belastende feiten betrokken zou zijn geweest, vroeg meer toezeggingen dan het OM formeel mag toestaan. Op dit moment kan het OM een criminele `kroongetuige' maximaal een vermindering van een derde van de strafeis toezeggen. De getuige wilde echter ook na de strafzaak bescherming van justitie behouden.

Het college van PG's besloot in december niet in zee te gaan met de man. Volgens het college zou het vertrouwen in de rechtsstaat na de IRT-affaire opnieuw in de waagschaal worden gesteld door afspraken met criminelen te maken waarvoor geen wettelijke grondslag bestaat.

De opstelling van het college leidde tot beroering binnen het OM. Een informele commissie van `wijze mannen' heeft de afgelopen maand geprobeerd de impasse tussen het landelijk parket en het college van PG's te doorbreken. Deze is daarin niet geslaagd, zoals de laatste week al werd verwacht.

Het besluit van het college om nu ook Teeven en het politieteam van de zaak te halen is ,,om recherchetactische redenen'' genomen, aldus het college.

In een column voor het tijdschrift Opportuun van het OM klaagt voorzitter J. de Wijkerslooth van het college van PG's dat de mogelijkheden voor bijzondere afspraken met criminelen ,,te beperkt'' zijn. ,,Het zou mijn voorkeur verdienen wanneer het OM veel meer armslag krijgt in de onderhandelingen met verdachten of veroordeelden die bereid zijn over zeer ernstige misdrijven te verklaren'', aldus De Wijkerslooth.